• ΥΓΕΙΑ

    Διαδίκτυο: Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς αλλάζει τον εγκέφαλο


    Το διαδίκτυο δεν έχει αλλάξει μόνο τη ζωή μας, αλλά μπορεί να αλλάζει και τις δομές του εγκεφάλου μας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε διεθνής ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του δυτικού Σίδνεϊ, του Μάντσεστερ και της Οξφρόρδης, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Kings College.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση του διαδικτύου  μπορεί να προκαλέσει οξείες και διαρκείς αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές της γνωστικής λειτουργίας, οι οποίες ενδεχομένως να αντανακλούν μεταβολές στον εγκέφαλο, αλλοιώνοντας  την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε σε ένα καθήκον, να ανακαλούμε πληροφορίες και να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.

    Στην πρώτη ανασκόπηση του είδους της, που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο παγκοσμίως περιοδικό ψυχιατρικής έρευνας, World  Psychiatry, οι επιστήμονες διερεύνησαν τις βασικές υποθέσεις σχετικά με το πώς το διαδίκτυο μπορεί να μεταβάλλει τις γνωστικές διαδικασίες και εξέτασε περαιτέρω το βαθμό στον οποίο αυτές οι υποθέσεις υποστηρίχθηκαν από πρόσφατα ευρήματα ψυχολογικών, ψυχιατρικών και νευροαπεικονιστικών ερευνών.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της  ομάδας, Δρ. Joseph Firth, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Έρευνας της Υγείας NICM του Πανεπιστημίόυ του δυτικού Σίδνεϊ και επίτιμο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το βασικό συμπέρασμα αυτής της έκθεσης είναι ότι τα υψηλά επίπεδα χρήσης του διαδικτύου θα μπορούσαν πράγματι να επηρεάσουν πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, η απεριόριστη ροή ειδοποιήσεων από το διαδίκτυο έχει ως αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή- γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε σε ένα καθήκον.

    Το “τσουνάμι” διαφορετικών μορφών ψηφιακών μέσων που έχει μπει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας, μάς ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε ένα πρότυπο συμπεριφοράς , γνωστό ως «multitasking» – που σημαίνει αλληλεπίδραση με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά σε ένα επιφανειακό επίπεδο.

    “Οι άνθρωποι που ασχολούνται με πολλούς από αυτούς τους τύπους δραστηριότητας είναι λιγότερο ικανοί να δώσουν  αποκλειστικά την προσοχή τους σε ένα μόνο καθήκον”, τόνισε ο Δρ. Firth.

    «Η χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να θεωρείται ένας σημαντικός αναδυόμενος παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, παράλληλα με άλλους παράγοντες όπως ο ύπνος και η διατροφή”, αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η προσοχή και η μνήμη είναι οι λειτουργίες του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο.

    Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι  ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα χρήσης, το ίντερνετ,  μπορεί προσωρινά να μειώσει την ικανότητα προσοχής για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αλλάξει η δομή του εγκεφάλου, εντούτοις, σε εξετάσεις μέσω λειτουργικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία φαίνονται αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ εκείνων που επιδίδονται και εκείνων που δεν επιδίδονται σε multitasking.



    ΣΧΟΛΙΑ