• ΥΓΕΙΑ

    COVID-19: Θα μπορούσε να σκοτώσει 40 εκ. ανθρώπους – Το εφιαλτικό σενάριο του Imperial College


    Σαράντα εκατομμύρια θανάτους θα μπορούσε να προκαλέσει φέτος η πανδημία COVID-19, σύμφωνα με ανάλυση από το Imperial College του Λονδίνου. Στο τραγικό αυτό σενάριο θα οδηγούταν η ανθρωπότητα εάν δεν είχε λάβει καθόλου προληπτικά μέτρα.

    Στην ανάλυση, η οποία εκτιμά την πιθανή κλιμάκωση της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο με βάση τα περιοριστικά μέτρα και τη χρονική στιγμή κατά την οποία λαμβάνονται, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μια σειρά από σενάρια.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνέκριναν  την προβλεπόμενη θνησιμότητα ελλείψει παρεμβάσεων ή αυθόρμητης κοινωνικής αποστασιοποίησης με τα αποτελέσματα πολιτικών που στοχεύουν στον μετριασμό ή την καταστολή της μετάδοσης της νόσου.

    Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, εάν είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος ο ιός και δεν είχαν ληφθεί καθόλου μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσής του, εφέτος, θα μπορούσε να μολύνει  7 δισεκατομμύρια ανθρώπους (σχεδόν ολόκληρο των πληθυσμό της γης) και να προκαλέσει περίπου 40 εκατομμύρια θανάτους.

    Οι στρατηγικές μετριασμού που επικεντρώνονται στη θωράκιση των ηλικιωμένων (μείωση κατά 60% των κοινωνικών επαφών) και στην επιβράδυνση, αλλά όχι στη διακοπή της μετάδοσης του ιού (40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό) θα μπορούσαν να μειώσουν τους θανάτους κατά το ήμισυ, σώζοντας 20 εκατομμύρια ζωές.  Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το σενάριο, τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες θα υπερφορτώνονταν μέσα σε λίγο χρόνο.

    Αυστηρά μέτρα

    Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι η ταχεία υιοθέτηση μέτρων για τη δημόσια υγεία – συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων και απομόνωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και της ευρύτερης κοινωνικής αποστασιοποίησης για την πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης – είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, τονίζουν οι ερευνητές.

    Σύμφωνα με τα μοντέλα τους, εάν όλες οι χώρες υιοθετούσαν αυτή τη στρατηγική στη φάση κατά την οποία καταγράφονται 0,2 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού την εβδομάδα, το 95 % των θανάτων θα μπορούσε να αποτραπεί, σώζοντας 38,7 εκατομμύρια ζωές.

    Εάν η στρατηγική αυτή υιοθετούταν αργότερα (1,6 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού την εβδομάδα), όμως, τότε ο αριθμός αυτός θα μειωνόταν σε 30,7 εκατομμύρια.

    Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο τρόπος με τον οποίο οι επιμέρους χώρες θα αντιδράσουν τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμος για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι εθνικές επιδημίες.

    «Η ανάλυσή μας αναδεικνύει τις δύσκολες αποφάσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες όλες οι κυβερνήσεις τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, αλλά καταδεικνύει και τον βαθμό στον οποίο η ταχεία, αποφασιστική και συλλογική δράση τώρα θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές», σημειώνουν.

    Παράλληλα, τονίζουν ότι τα μοντέλα δεν αποτελούν προβλέψεις για το τι θα συμβεί, αλλά απεικονίζουν το μέγεθος του προβλήματος και τα οφέλη της ταχείας, αποφασιστικής και συλλογικής δράσης.

    Το σχόλιο του Σωτήρη Τσιόδρα

    Σχολιάζοντας την έκθεση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε:

    “Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα σενάρια τα οποία είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα, που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση, αλλά όχι διακοπή της μετάδοσης, οδηγώντας πολύ γρήγορα σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας μιας χώρας.

    Παρόλα αυτά, ακόμα και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό, θα σώζονταν περίπου 8.000.000 ζωές.

    Βλέπετε ότι σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα.

    Η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της, φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα ή κάποιος άλλος φοβερά θανατηφόρος ιός, αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα και περίπου ένα 5% των ανθρώπων νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική, χρειάζονται διασωλήνωση.

    Δεν θέλουμε αυτό να γίνει. Δεν θέλουμε να γίνει στις ευάλωτες και τις αυξημένου κινδύνου ομάδες του πληθυσμού, δεν θέλουμε να γίνει μαζί και ταυτόχρονα.

    Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να μη γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, γλιτώνει αυτή τη στιγμή την πατρίδα μας από μια απίστευτη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και από σημαντικό αριθμό θανάτων.

    Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη. Ο καθένας από τη δικιά του μεριά όμως, οφείλει να βοηθήσει να κρατήσουμε μία εικόνα που θα παραμείνει εντός ελέγχου”.

     

     

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ