• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Χιλιάδες ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν ανάμεσά μας


    Περίπου 15.000 άτομα, τα οποία έχουν προσβληθεί από τον ιό Sars-Cov-2, αλλά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα εκτιμάται ότι κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη χώρα, με την πλειονότητα αυτών να είναι νεαρά άτομα, τα οποία διασπείρουν τον ιό χωρίς καν να το γνωρίζουν.

    Η εκτίμηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ύστερα από την τοποθέτηση στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την οποία, εικοσάρηδες, τριαντάρηδες και σαραντάρηδες ασυμπτωματικοί αποτελούν τους κύριους υπερμεταδότες του ιού στην κοινότητα.

    Παράλληλα, εξακολουθεί για 15η ημέρα να καταγράφεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα, με ορισμένους ειδικούς να χαρακτηρίζουν πλέον την κατάσταση «στα όρια του συναγερμού».

    Επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη θεσπίζουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, εντούτοις, όπως καθημερινά τονίζουν, η συμπεριφορά των πολιτών και η τήρηση ή όχι των μέτρων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της επιδημίας.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι για να μπούμε ομαλά στο φθινόπωρο θα πρέπει τα κρούσματα που ανιχνεύονται να ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό, με ορισμένους εξ αυτών να εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι κάτω των 50.

    Παρά τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό επίπεδο, τονίζοντας ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

    Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, χωρίς να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης λόγω της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.

    Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τους 7.222 ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι ανέρχονται σε 770.273 συνανθρώπους μας παγκοσμίως, σε 179.660 στην ΕΕ και σε 230 στην Ελλάδα.

    Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κος Χαρδαλιάς, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και της ΕΕ. «Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Δηλαδή, ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22. Και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα, παρά το άνοιγμά μας στον τουρισμό και την οικονομία μας, είναι 693 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους.

    Αυτές τις καλές επιδόσεις έχουμε χρέος να τις διατηρήσουμε, γι’ αυτό και επιμένουμε στην αυστηρή λήψη μέτρων και τους συστηματικούς ελέγχους για την τήρηση τους σε καθημερινή βάση», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

    Μονόδρομος η εφαρμογή των μέτρων

    Σύμφωνα με τον κο Χαρδαλιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μετάδοση του ιού οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και στη μη τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων, όπως φυσική απόσταση, χρήση μάσκας, κανόνες για το μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε χώρο, ωράρια και κανόνες υγιεινής.

    Οι Αρχές τονίζουν την σημασία της αυστηρής τήρησης των παραπάνω μέτρων, ιδιαίτερα τώρα, την περίοδο της επιστροφής από τις διακοπές. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή των Επιστημόνων θα προτείνει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Ειδική προετοιμασία γίνεται, επίσης, για το άνοιγμα των σχολείων, σχετικά με το οποίο θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.

    «Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας διπλός αγώνας: Από τις αρχές κάθε χώρας, με τον τρόπο που κρίνει η κάθε μία, για τον περιορισμό της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της και δεύτερον από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που κάνει αγώνα δρόμου για την παραγωγή εμβολίου και την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας. Μέχρι που να έχουμε ασφαλές επιστημονικό αποτέλεσμα, οφείλουμε να τηρούμε όλοι όλα τα μέτρα προστασίας. Το κάναμε με επιτυχία όλο αυτό το διάστημα. Οφείλουμε να το κάνουμε και τώρα. Είδαμε όλοι ότι οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Αυτή την πόρτα πρέπει να την κλείσουμε», ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς.

    Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα lock down και ότι ο Πόρος, ο Αμπελώνας, η Πάρος και η Αντίπαρος  βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. “Lock down σημαίνει κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει. Άρα, απέχουμε πάρα πολύ από κάτι τέτοιο”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ