• ΥΓΕΙΑ

    Χαρδαλιάς: Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων

    • NewsRoom
    Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική παρέμβαση για σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο

    Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική παρέμβαση για σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο


    Με ένα κατηγορηματικό «όχι», απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ερώτηση σχετικά με το εάν ο τουρισμός ευθύνεται για την ανοδική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης.

    Όπως εξήγησε, με βάση το σύστημα των PLF, τις φόρμες που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες και παγκοσμίως εφαρμόζει πρώτη η Ελλάδα ώστε να διενεργεί στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ, τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 31.9379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα.

    «Τα 615 αυτά κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% στο σύνολο των 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων, από την 1η Ιουλίου έως και χθες (18/8). Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση των μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης. Εξ ού και τα μέτρα ειδικού και τοπικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί, όπου έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης του ιού”, ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς.

    Ως προς τα εισαγόμενα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γ. γ. Πολιτικής Προστασίας, τα περισσότερα προέρχονται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία και Σουηδία.

    Ειδικότερα, από το άνοιγμα των συνόρων μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα:

    • 88 κρούσματα από τη Ρουμανία,
    • 86 από τη Βουλγαρία,
    • 80 από τη Σερβία,
    • 63 από την Αλβανία
    • 29 από τη Σουηδία.

    Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ανοίξει στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησαν κλειστά τα σύνορά τους, λαμβάνουν τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, καθώς καταγράφουν νέα κρούσματα.

    Τέλος, επεσήμανε ότι, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), 16 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν υψηλότερους κυλιόμενους δείκτες  κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες σε σχέση με την Ελλάδα.

    “Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ’ τις περισσότερες χώρες του κόσμου και της ΕΕ. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα  και 108η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους. Ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100/1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22/ 1 εκατ. κατοίκους. Κι ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων παγκοσμίως είναι 2.831 κρούσματα/ 1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα, παρά το άνοιγμά μας στον τουρισμό και την οικονομία μας, είναι 693 κρούσματα / 1 εκατ. πληθυσμού.”, σημείωσε ο κος Χαρδαλιάς τονίζοντας: “Αυτές τις επιδόσεις έχουμε χρέος να τις διατηρήσουμε, γι’ αυτό και επιμένουμε στην αυστηρή λήψη μέτρων και τους συστηματικούς ελέγχους για την τήρησή τους σε καθημερινή βάση”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ