• ΥΓΕΙΑ

    Χημικά από αντηλιακά στο αίμα: Τι λέει η ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας


    Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες έρευνα, σύμφωνα με την οποία ορισμένα συστατικά από τα αντηλιακά μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα μετά από μόλις μία ημέρα εφαρμογής και να παραμείνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

    Η μελέτη, που  διεξήχθη από το Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων, του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) και  δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «JAMA», κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των συστατικών στην κυκλοφορία συνέχισε να αυξάνεται καθώς γινόταν εφαρμογή του αντηλιακού, παραμένοντας στο σώμα τουλάχιστον για 24 ώρες μετά την παύση της χρήσης του.

    Οι τέσσερις χημικές ουσίες που μελετήθηκαν  (avobenzone, η oxybenzone, η ecamsule και η octocrylene ) συγκαταλέγονται στις 12 χημικές ουσίες, οι οποίες σύμφωνα με πρόσφατη σύσταση του FDΑ θα πρέπει να ελεγχθούν από τις παρασκευάστριες εταιρείες, πριν θεωρηθούν “γενικά ασφαλείς και αποτελεσματικές”.

    Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της George J. Hruza και στην οποία αναφέρει:

    Η μελέτη “Η επίδραση της εφαρμογής αντηλιακού υπό συνθήκες μέγιστης χρήσης στις συγκεντρώσεις  ενεργών συστατικών των αντηλιακών στο πλάσμα”, που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο απορρόφησης ορισμένων συστατικών των αντηλιακών στην κυκλοφορία του αίματος. Όπως  αναφέρεται στο συμπέρασμά της, πρόκειται για πιλοτική μελέτη και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η απορρόφηση των συστατικών των αντηλιακών έχει επιπτώσεις στην υγεία. Αυτά τα συστατικά έχουν χρησιμοποιηθεί για αρκετές δεκαετίες χωρίς να έχουν αναφερθεί παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα δεν πρέπει να απέχουν από τη χρήση αντηλιακού, το οποίο η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας ενθαρρύνει ως ένα από τα συστατικά ενός συνολικού σχεδίου προστασίας από τον ήλιο, καθώς η χρήση του έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε αρκετές επιστημονικές μελέτες.

    Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δερματολόγοι βλέπουν τις επιπτώσεις που έχει στις ζωές των ασθενών καθημερινά. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου χωρίς προστασία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας ενθαρρύνει το κοινό να συνεχίσει να προστατεύεται από τον ήλιο αναζητώντας σκιά, φορώντας προστατευτικά ρούχα, όπως ελαφρύ μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με μεγάλο γείσο και γυαλιά ηλίου και εφαρμόζοντας μια γενναιόδωρη ποσότητα ενός ευρέος φάσματος, αδιάβροχου αντηλιακού, με SPF 30 ή μεγαλύτερο στο εκτεθειμένο δέρμα.

    Οι συστάσεις ηλιοπροστασίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας βασίζονται στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία και στους ισχύοντες κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές του FDA. Αυτές οι συστάσεις θα συνεχίσουν να εξελίσσονται καθώς αναπτύσσεται η επιστήμη και ο FDA εκδίδει νέους κανονισμούς. Αν ανησυχείτε για την ασφάλεια των συστατικών του αντηλιακού σας, μιλήστε με έναν πιστοποιημένο δερματολόγο προκειμένου να αναπτύξετε ένα πλάνο ηλιοπροστασίας που λειτουργεί σ’ εσάς.



    ΣΧΟΛΙΑ