• ΥΓΕΙΑ

    Χάρβαρντ: Σοβαρές οι επιπτώσεις των αναψυκτικών στην υγεία


    Ένα ζαχαρούχο ποτό ημερησίως είναι αρκετό για να αυξηθεί ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις, ακόμα και από καρκίνο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα έως δύο κουτιά αναψυκτικού, χυμού ή ενεργειακού ποτού την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 31% και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου – κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο.

    Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, ότι η αντικατάσταση ενός ζαχαρούχου ποτού με ένα διαιτητικό μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, εντούτοις, ο κίνδυνος αυξάνεται ξανά εάν η ημερήσια κατανάλωση υπερβεί τα τέσσερα κουτιά.

    Η έρευνα διεξήχθη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπό την καθοδήγηση της Vasanti Malik, ερευνήτριας στο τμήμα Διατροφής.

    «Τα ευρήματα μας παρέχουν περαιτέρω στήριξη για τον περιορισμό της πρόσληψης των ζαχαρούχων ροφημάτων και για την αντικατάστασή τους με άλλα ποτά, κατά προτίμηση νερό, για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και της μακροζωίας», δήλωσε η Malik.

    Για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο τα ζαχαρούχα ποτά επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 80.647 γυναικών από τη Μελέτη για την Υγεία των Νοσηλευτριών (1980 έως 2014) και 37.716 ανδρών από τη Μελέτη Παρακολούθησης των Επαγγελματιών Υγείας (1986 έως το 2014). Όλοι οι συμμετέχοντες ερωτούνταν για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους κάθε δύο χρόνια.

    Τα αποτελέσματα – που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation – αποκάλυψαν ότι σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν ζαχαρούχα ποτά λιγότερο από μία φορά το μήνα, όσοι έπιναν δύο ή περισσότερες φορές ημερησίως ήταν 31% πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις ενώ, επιπλέον, κάθε πρόσθετο κουτί συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 10%.

    Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων κουτιών αύξησε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 21%, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν τέτοιου είδους ποτά λιγότερο από μία φορά το μήνα. Επιπλέον, η κατανάλωση ενός ή δύο ζαχαρούχων ποτών την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο κατά 14%, δύο ή έξι την εβδομάδα κατά 6% και ένα έως τέσσερα το μήνα κατά 1%.

    Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρέθηκε μία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών κι  ενός «μέτριου κίνδυνου» πρώιμου θανάτου από τον καρκίνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μελέτη: «Μαύρα» τα μαντάτα για όσους τρώνε συχνά αυγά

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υψηλή χοληστερόλη: Θεραπείες υπάρχουν, αλλά τα καρδιαγγειακά «θερίζουν»



    ΣΧΟΛΙΑ