• ΥΓΕΙΑ

    Υψηλή χοληστερόλη: Θεραπείες υπάρχουν, αλλά τα καρδιαγγειακά «θερίζουν»


    Παρότι υπάρχουν αποτελεσματικά όπλα στην φαρέτρα των γιατρών για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίαας, τα καρδιαγγειακά επεισόδια «θερίζουν», ενώ θα μπορούσαν να προληφθούν. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο…

    Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας τα περιστατικά αιτίας θανάτου από καρκίνο. Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο.  Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η No 1 αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα, καθώς σε αυτή οφείλεται σχεδόν το 50% των θανάτων.

    Η υψηλή LDL-χοληστερόλη (γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη») είναι ένας από τους σημαντικότερους (αλλά τροποιήσιμους) παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα.

     «Η σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης αποτελεί προτεραιότητα, αφού η νόσος τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα πριν να εκδηλωθεί ξαφνικά, προκαλώντας σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια», δήλωσε ο Δρ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, σε σχετική εκδήλωση.

    Η  LDL-C μπορεί να μειωθεί με την κατάλληλη αγωγή και με υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή (υγιεινή διατροφή, μείωση σωματικού βάρους, τακτική άσκηση, διακοπή καπνίσματος, περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ).
    Η υπερχοληστερολαιμία  μπορεί να είναι μία μακροχρόνια κατάσταση και ίσως να χρειαστεί να ακολουθηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης εφ’ όρου ζωής.

    Τα φάρμακα περιλαμβάνουν τα καθιερωμένα, όπως οι στατίνες καθώς και τις νέες 3ης γενιάς θεραπείες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα. Όλα θεωρούνται αποτελεσματικά και αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Οικογενεής υπερχοληστερολαιμία

    Ορισμένοι ασθενείς πάσχουν από μία κληρονομική (γενετική) πάθηση κατά την οποία τα επίπεδα LDL-C μπορεί να είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά εκ γενετής. Η «οικογενής υπερχοληστερολαιμία» είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος του μεταβολισμού, εμφανίζεται στην Ελλάδα με συχνότητα 1/250 άτομα και μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική και πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο.

    Οι ασθενείς που δεν θεραπεύονται έχουν εικοσαπλάσιο κίνδυνο πρώιμης στεφανιαίας νόσου. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος να νοσήσουν ή να χάσουν τη ζωή τους από στεφανιαία νόσο είναι μεγαλύτερος από 50% σε άνδρες και 30% σε γυναίκες με οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

    «Όλοι οι ασθενείς, εκτός από ελάχιστες πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας μπορούν να αντιμετωπιστούν. Θα περίμενε κανείς με τις σημερινές γνώσεις και το οπλοστάσιο που διαθέτουμε, όλοι οι πάσχοντες να έχουν πιάσει το θεραπευτικό στόχο (<70 mg dl) και να μην κινδυνεύουν.   Εντούτοις, πολλοί άνθρωποι αγνοούν ποια είναι η τιμή της  LDL χοληστερόλης τους και ποια ο στόχος της θεραπείας. Ακόμα και ασθενείς υψηλού κινδύνου βρίσκονται εκτός στόχου. Πολύ πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη χώρα μας κατέδειξε ότι μόνο το 25% των ασθενών με στεφανιαία νόσο έχει πιάσει το θεραπευτικό στόχο», σημείωσε ο Δρ Λυμπερόποουλος, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών επεισοδίων μέσω του ελέγχου των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Έτσι θα σώσετε την καρδιά σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρδιαγγειακά: Άγνοια για τα «βασικά» αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικογενής υπερχοληστερολαιμία:  Έμφραγμα ή εγκεφαλικό το πρώτο σύμπτωμα

     



    ΣΧΟΛΙΑ