• ΥΓΕΙΑ

    Νέα μελέτη: “Μαύρα” τα μαντάτα για όσους τρώνε συχνά αυγά


    Νέα ευρήματα υποστηρίζουν ότι τα αυγά αποτελούν μείζονα πηγή διατροφικής χοληστερόλης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Τα ευρήματα αυτά, έρχονται σε αντίθεση με εκείνα άλλων πρόσφατων μελετών, επιτείνοντας το πολυετές debate σχετικά με το αν τα αυγά κάνουν καλό ή κακό στην υγεία.

    Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 30.000 ενήλικες, σε διάστημα τριών δεκαετιών και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών ή τεσσάρων αυγών την εβδομάδα συνδέεται με 6% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 8% αυξημένο  κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

    «Όσο περισσότερη χοληστερόλη καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και θανάτου», δήλωσε η ανώτερη συντάκτρια της μελέτης Norrina Allen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής από τη Σχολή Ιατρικής Feinberg, του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, στο Σικάγο.

    Εξετάζοντας τα τρόφιμα ως προς την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, οι ερευνητές, βρήκαν μεγαλύτερες ποσότητες στα αυγά, το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα.

    Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η διατροφική χοληστερόλη, ιδιαίτερα τα αυγά, είχε ισχυρή σχέση με καρδιαγγειακές παθήσεις και ειδικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Η μελέτη αυτή, ωστόσο, δεν αποκάλυψε μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος, παρά  μόνο μια συσχέτιση, την οποία μπορεί να επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος μαγειρέματος των αυγών ή οι αλλαγές στη διατροφή των ανθρώπων, που σημειώθηκαν μετά τη συγκέντρωση των πληροφοριών.

    Το εάν η διαιτητική χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και δεκαετίες. Για πολλά χρόνια, τα αυγά αποφεύγονταν ως κύρια πηγή χοληστερόλης  (186 mg χοληστερόλης σε ένα μεγάλο αυγό, που βρίσκεται κυρίως στον κρόκο), ενώ μερικοί άνθρωποι έτρωγαν μόνο τα ασπράδια.

    Εντούτοις, οι πιο πρόσφατες διαιτητικές οδηγίες έχουν «χαλαρώσει» ως προς την κατανάλωση της διαιτητικής χοληστερόλης. Μια κινεζική μελέτη, μάλιστα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Ωστόσο, η μελέτη αυτή έγινε σε άτομα που δεν ακολουθούσαν μια τυπική δυτική διατροφή.

    “Πρόσφατη έρευνα έχει καταδείξει τη σημασία του διαχωρισμού των αυγών από άλλα τρόφιμα, προκειμένου να γίνει κατανοητός ο ανεξάρτητος αντίκτυπός τους στην υγεία», ανέφερε ο Mickey Rubin, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Αυγού, του Αμερικανικού Συμβουλίου Αυγού.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι η ασυνέπεια αυτής της νέας μελέτης με τα ευρήματα άλλων πρόσφατων μελετών καταδεικνύει τη σημασία της πρόσθετης έρευνας για περαιτέρω διερεύνηση αυτής της σχέσης.

    Εκτός από τα νέα ευρήματα για τα αυγά, η τελευταία μελέτη διαπίστωσε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης διατροφικής χοληστερόλης και καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η κατανάλωση 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως συνδέθηκε με 17% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και με 18% αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Σημειώνεται ότι δύο αυγά περιέχουν περισσότερα από 300mg διαιτητικής χοληστερόλης.

    Υπάρχει, λοιπόν,  μια σαφής απάντηση σχετικά με το εάν πρέπει να τρώμε αυγά ή όχι;

    Σύμφωνα με την AHA, τα αυγά είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη και η βιταμίνη D. Από την άλλη πλευρά, προσφέρουν επίσης μια σημαντική δόση διαιτητικής χοληστερόλης. Όλα, λοιπόν,  συνοψίζονται στο εξής: Τα αυγά – με μέτρο – μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Για παράδειγμα, ένα βραστό αυγό στην σαλάτα σας είναι πιθανώς θρεπτικό και ακίνδυνο, εφόσον το υπόλοιπο φαγητό έχει χαμηλή χοληστερόλη. Αλλά ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε εάν αποτελεί καθημερινή συνήθειά σας το να καταναλώνετε  δύο τηγανητά αυγά, ειδικά εάν συνοδεύονται με τυρί, μπέικον ή λουκάνικο.

    Όπως εξηγούν οι ερευνητές, κανένα τρόφιμο δεν είναι μόνο χοληστερόλη. Τα τρόφιμα έχουν ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία και επιβλαβή και το κλειδί είναι η μετριοπάθεια.

    Ο  Terrence Sacchi, διευθυντής Καρδιολογικής στο New York-Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital, δήλωσε ότι η μελέτη αυτή είναι «ένα καμπανάκι για να μην το παρακάνουμε με τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και ότι ο αποκλεισμός των αυγών από τη διατροφή θα ήταν μια εντελώς ακραία αντίδραση».

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Medical Association.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ένα μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υψηλή χοληστερόλη: Θεραπείες υπάρχουν, αλλά τα καρδιαγγειακά «θερίζουν»



    ΣΧΟΛΙΑ