• ΥΓΕΙΑ

    Χαμηλή τεστοστερόνη: 9 σημεία και συμπτώματα στους άνδρες

    • NewsRoom


    Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που κυκλοφορεί στον οργανισμό ανδρών και γυναικών, επηρεάζοντας πολλές λειτουργίες του. Στους άνδρες η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται από τους όρχεις και  διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και τη σεξουαλική ανάπτυξή τους.

    Το «ισχυρό» φύλο βιώνει μια σταδιακή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, περίπου 2 στους 10 άνδρες άνω των 60 ετών έχουν χαμηλή τεστοστερόνη,  ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε 3 στους 10 στην ηλικία των 70 –  80. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων της ορμόνης, όπως ο τραυματισμός των όρχεων, ο  καρκίνος των όρχεων, καθώς και η θεραπεία του,  οι ορμονικές διαταραχές, οι λοιμώξεις, ο HIV και το AIDS,  τα χρόνια νοσήματα των νεφρών και του ήπατος, ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, γενετικές καταστάσεις, ορισμένα φάρμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αιτία παραμένει άγνωστη.

    Οι άντρες μπορεί να παρουσιάσουν μια σειρά συμπτωμάτων εάν η τεστοστερόνη μειωθεί περισσότερο από το φυσιολογικό. Χαμηλή τεστοστερόνη, ή αλλιώς χαμηλή Τ, διαγιγνώσκεται όταν τα επίπεδα πέφτουν κάτω από τα 300 ng / dL. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το φυσιολογικό εύρος  είναι  τυπικά 300-1000 ng / dL.  Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος.

    Σημεία και συμπτώματα

    1. Χαμηλή λίμπιντο

    Η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο στη λίμπιντο (σεξουαλική ορμή) των  ανδρών. Μερικοί μπορεί να βιώσουν μία φυσιολογική μείωση της σεξουαλικής ορμής  καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, κάποιος με χαμηλή Τ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια πιο δραστική πτώση στην επιθυμία του να κάνει σεξ.

    2. Στυτική δυσλειτουργία

    Εκτός  από το να αυξάνει τη λίμπιντο ενός άνδρα, η τεστοστερόνη βοηθά επίσης στην επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Και παρόλο που μόνη της δεν προκαλεί στύση, διεγείρει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά στην ενεργοποίηση μιας σειράς χημικών αντιδράσεων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της στύσης. Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πολύ χαμηλά, ο άνδρας μπορεί να δυσκολεύεται να επιτύχει στύση ή να έχει αυθόρμητες στύσεις (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου).

    3. Χαμηλός όγκος σπέρματος

    Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην παραγωγή σπέρματος, γι’ αυτό και οι  άνδρες με χαμηλή Τ θα παρατηρούν συχνά μείωση του όγκου του σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση.

    4. Τριχόπτωση

    Η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της τριχοφυΐας. Η απώλεια  μαλλιών είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης για πολλούς άνδρες, με την κληρονομικότητα να παίζει σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, οι άνδρες με χαμηλή Τ, εκτός από το κεφάλι, μπορεί να παρουσιάσουν επιπλέον τριχόπτωση στο πρόσωπο και στο σώμα.

    5. Κόπωση

    Οι άνδρες με χαμηλή T αναφέρουν ιδιαίτερη κόπωση και μείωση των επιπέδων ενέργειας. Ελέγξτε τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό σας εάν είστε μονίμως κουρασμένοι παρά το γεγονός ότι έχετε κοιμηθεί αρκετά.

    6. Απώλεια μυϊκής μάζας

    Επειδή η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην οικοδόμηση μυών, οι άνδρες με χαμηλή Τ μπορεί να παρατηρήσουν μείωση της μυϊκής τους μάζας.

    7. Αυξημένο σωματικό λίπος

    Οι άνδρες με χαμηλή τιμή Τ μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν αύξηση του σωματικού λίπους. Συγκεκριμένα, αναπτύσσουν μερικές φορές γυναικομαστία ή διόγκωση του μαστικού ιστού. Αυτό το φαινόμενο πιστεύεται ότι οφείλεται σε  μια ανισορροπία μεταξύ της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου στον ανδρικό οργανισμό.

    8. Μειωμένη οστική μάζα

    Η οστεοπόρωση, ή η αραίωση της οστικής μάζας, είναι μια κατάσταση που συχνά συνδέεται με τις γυναίκες. Ωστόσο, οι άνδρες με χαμηλή Τ μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν απώλεια οστικής μάζας με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα.

    9. Μεταβολές στη διάθεση

    Οι άνδρες με χαμηλή T μπορεί να παρουσιάσουν εναλλαγές στη διάθεση. Επειδή η τεστοστερόνη επηρεάζει πολλές φυσικές διεργασίες στο σώμα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και τη νοητική ικανότητα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες με χαμηλή Τ είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή έλλειψη συγκέντρωσης.

    Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί , επίσης, να προκληθούν από άλλες παθήσεις ή εξαιτίας του τρόπου ζωής. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας πει αν οφείλονται σε χαμηλή Τ ή σε κάποια άλλη υποκείμενη αιτία.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καρκίνος προστάτη: Οι άνδρες πεθαίνουν από φόβο και… ντροπή

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νηστεία: Ποιοι δεν πρέπει να νηστεύουν και γιατί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανησυχία ΚΕΕΛΠΝΟ: «Η ιλαρά δεν φαίνεται να σταματά



    ΣΧΟΛΙΑ