• ΥΓΕΙΑ

    Χ.Γώγος: Κρίσιμη η περίοδος για την έκβαση της επιδημίας στη χώρα- Έκκληση προς τους πολίτες

    • Έφη Τσιβίκα
    Χαράλαμπος Γώγος

    Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Metropolitan General


    «Κρίσιμη» χρονικά χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος αντικατέστησε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

    Ως προς το υγειονομικό κομμάτι, ο καθηγητής χαρακτήρισε την κατάσταση «απλώς δυσάρεστη», καθώς ναι μεν καταγράφεται σχετική αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων, όμως το σύστημα υγείας προς το παρόν έχει τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει. Εντούτοις, σημείωσε ότι τίποτα δεν είναι ιδανικό και η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί, σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του ιού στη χώρα.

    «Η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να την χαρακτηρίσουμε κρίσιμη. Είναι όμως κρίσιμη η περίοδος κατά την οποία συμβαίνει αυτό και είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε όσα μέσα και δυνατότητες διαθέτουμε, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού σε αυτή τη φάση, καθώς έρχεται η φθινοπωρινή-χειρμερινή περίοδος, η οποία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα», ανέφερε ο κος Γώγος.

    Όπως εξήγησε, αυτό θα γίνει με την κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων, με το κατάλληλο testing το οποίο έχει αυξηθεί (14000-17000/ημέρα), με την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων και τη σωστή νοσηλεία, η οποία γίνεται πλέον πολύ οργανωμένα καθώς και με την καλή ιχνηλάτηση των επαφών.

    “Αυτή ηστιγμή είναι κατάλληλη για να αναστραφεί το πρόβλημα. Δηλαδή, να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, γιατί έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που μπορούν εύκολα, με τα κατάλληλα μέτρα, να σταματήσουν την διασπορά”.

    Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται μία σωστή, συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα προστασίας, πολύ στενοί έλεγχοι καθώς και εμβολιασμοί για το χειμώνα.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η επερχόμενη περίοδος είναι δύσκολη εν όψει της αύξησης των ιογενών λοιμώξεων, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι με την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό, παράλληλα, θα περιοριστεί σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια και η διασπορά των υπόλοιπων λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και η γρίπη.

    Πάντως, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, δεδομένου ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο και στην Ελλάδα.

    Τέλος απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να κλείνουν τα αφτιά στην παραπληροφόρηση και να εμπιστεύονται τους ειδικούς. «Να μην έχουμε ανοικτά τα αφτιά στην παραπληροφόρηση και να ακούμε αυτούς που έχουν γνώση και δεδομένα», τόνισε.

    Aπό την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όπου βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν μετά τον Δεκαπενταύγουστο,  τα οποία οδήγησαν την σταθεροποίηση της αύξησης που σημειώθηκε τον Αύγουστο.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι και η Πολιτική Προστασία αλλά και το Κράτος είναι έτοιμο να εφαρμόσει τα ανάλογα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ