• Body

    Προκαλούν τα αντιφλεγμονώδη έμφραγμα; Νέα μελέτη αποκαλύπτει!


    Τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα σχετίζονται με  κίνδυνο εμφράγματος και μάλιστα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα συστηματικής  χρήσης τους, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

    Την  «ανησυχητική» δυνητική αυτή παρενέργεια ανακάλυψαν οι ερευνητές εξετάζοντας στοιχεία από 446.763 Καναδούς, Φινλανδούς και Βρετανούς, εκ των οποίων οι 61.460  είχαν υποστεί έμφραγμα.

    Τα ευρήματα έδειξαν ότι, οι εθελοντές που έπαιρναν κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΦΑ) είχαν 20-50% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, συγκριτικά με όσους δεν έπαιρναν, με το ποσοστό να διαφέρει ανάλογα με το φάρμακο (εξετάστηκαν η  ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη, η δικλοφενάκη, η σελεκοξίμπη και η ροφεκοξίμπη).

     «Η μελέτη μας έδειξε ότι η έναρξη του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου άρχιζε την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη της λήψης των φαρμάκων και ήταν μέγιστη κατά τον πρώτο μήνα θεραπείας με τις υψηλότερες συνιστώμενες δόσεις τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Michèle Bally, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

    Ωστόσο, μετά τον πρώτο μήνα δεν φάνηκε να αυξάνεται περαιτέρω ο κίνδυνος.

    Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η δυνητική συσχέτιση μεταξύ των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και του εμφράγματος έχει παρατηρηθεί και σε προγενέστερες μελέτες. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα φάρμακα προκαλούν το έμφραγμα, αλλά απλώς ότι συσχετίζονται.

    «Δεδομένου του κινδύνου αυτού, καλό είναι να ζυγίζονται από τους γιατρούς τα δυνητικά οφέλη έναντι των δυνητικών κινδύνων κατά τη λήψη της απόφασης για έναρξη θεραπείας με ΜΣΦΑ, ιδίως με υψηλές δόσεις των φαρμάκων», επισημαίνει η Bally .

    Οι δικοί συνιστούν να μην λαμβάνονται τα εν λόγω φάρμακα κατά το δοκούν, αλλά μόνο με ιατρική συνταγή και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση British Medical Journal.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ.): Υπάρχει θεραπεία; – Τα ύποπτα συμπτώματα

     
     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Πόνος στη μέση το πρώτο σύμπτωμα, αγκύλωση το τελευταίο

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 8 ερωτήσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια – Τα sos συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ