• Body

    Ερευνητές βρήκαν γιατί οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία


    Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία από τους ελεύθερους, τους διαζευγμένους και τους χήρους. Κι ενώ αυτό είναι εδώ και καιρό γνωστό, μία νέα μελέτη παρέχει τα πρώτα βιολογικά στοιχεία που εξηγούν το «πώς» ο γάμος επηρεάζει την υγεία.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon βρήκαν ότι οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν παντρευτεί ή ήταν παντρεμένοι στο παρελθόν. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν, επίσης, την πεποίθηση ότι οι «ελεύθεροι» αντιμετωπίζουν περισσότερο στρες σε σχέση με τους παντρεμένους. Το παρατεταμένο στρες σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που εμπλέκεται στην ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προωθεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη πολλών ασθενειών.
    «Είναι συναρπαστικό που ανακαλύψαμε ένα οργανικό μονοπάτι που μπορεί να εξηγήσει πώς οι σχέσεις επιδρούν στην υγεία και στην ασθένεια», σημείωσε ο Brian Chin, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Κολεγίου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Dietrich.

    Η μελέτη
    Σε διάστημα τριών διαδοχικών ημερών, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν σάλιο από 572 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 21-55 ετών, λαμβάνοντας πολλαπλά δείγματα κάθε μέρα.
    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παντρεμένοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ ή ήταν παντρεμένοι στο παρελθόν. Οι ερευνητές συνέκριναν, επίσης, τον ημερήσιο ρυθμό παραγωγής κορτιζόλης του κάθε ατόμου. Κανονικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης  κάθε ανθρώπου ανεβαίνουν όταν ένα άτομο ξυπνά και πέφτουν στη διάρκεια της ημέρας. Εκείνοι που ήταν παντρεμένοι έδειξαν ταχύτερη πτώση της κορτιζόλης, γεγονός που συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και μακρύτερη επιβίωση μεταξύ των ασθενών με καρκίνο.
    «Tα δεδομένα αυτά παρέχουν μια καλή ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο οι προσωπικές μας σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας», δήλωσε ο Sheldon Cohen, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Robert E. Doherty.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα γονίδια επιλέγουν το σύντροφό μας. Ο ρόλος του… πτυχίου

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και «βιάγκρα» και αντικαταθλιπτικό! Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προφυλακτικό: Η λάθος χρήση που κοστίζει… ακριβά



    ΣΧΟΛΙΑ