• ΥΓΕΙΑ

    Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο mononews: Να δοθεί η 3η δόση χωρίς καθυστερήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

    Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.


    Η χθεσινή ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για την επιδημία COVID-19 στη χώρα μας. Διότι μπορεί η διασπορά να είναι ελεγχόμενη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη ο κορονοϊός κάνει… πάρτι.

    Ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε στο Mononews ότι πρέπει να γίνει άμεση η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.

    Τα στοιχεία από το νέο αρνητικό ρεκόρ ανησυχούν και, το λιγότερο, προβληματίζουν. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 4.608 νέα κρούσματα, 32 ασθενείς πέθαναν από επιπλοκές της COVID-19, 326 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες και οι νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 10%.

    Αν η επιδημία μας έχει μάθει ένα πράγμα, αυτό είναι ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να ανατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη. Πλέον ισχύουν περιοριστικά μέτρα και στη Μεσσηνία, ενώ παρατείνονται τα μέτρα σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

    Τι θα γίνει όταν επιστρέψουν όλοι από τις θερινές τους διακοπές; Όταν αρχίσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ και ξεκινήσουν και τα σχολεία; Οι ανεμβολίαστοι θα τηρήσουν τα μέτρα;

    Όπως προκύπτει από τα προγνωστικά μοντέλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σημειωθεί αύξηση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της επιδημίας. Και μπορεί αυτή τη στιγμή κυβερνητικά στελέχη να λένε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ξανά καθολική απαγόρευση, αλλά ουδείς εγγυάται ότι αυτό δεν θα γίνει, στην περίπτωση που – ο, μη γένοιτο – ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές στιγμές των προηγούμενων μηνών.

    Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και, μάλιστα, πολύ, κυρίως γιατί αισθάνονται ασφάλεια λόγω του ότι είναι θωρακισμένοι απέναντι στη νόσο και δεν τηρούν όσο σχολαστικά χρειάζεται τα μέτρα.

    «Να δοθεί η 3η δόση του εμβολίου χωρίς καθυστερήσεις, να μην είμαστε υπερβολικά σκεπτικοί για το ποιοι πρέπει να την κάνουν και να δώσουμε τη δυνατότητα και στους άνω των 70 ετών να εμβολιαστούν ξανά για τρίτη φορά», είπε στο Mononews ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

    «Πρέπει να γίνει σαφές ότι το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολίου», τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

    Σε ερώτησή μας για το τι θα γίνει με τα σχολεία, ανέφερε: «Για να έχουμε μια απολύτως ήρεμη σχολική χρονιά, θα πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό των σχολείων να είναι εμβολιασμένοι».

    Το ΕΣΥ έχει αρχίσει να πιέζεται ξανά και η σταθεροποίηση της επιδημίας είναι εύθραυστη, λόγω του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, των νέων εισαγωγών και των διασωληνώσεων. Η επιστροφή και των τελευταίων παραθεριστών δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις, εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας. Ακόμη κι αν αποφευχθεί η αύξηση των κρουσμάτων – το αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό – θα εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές με μεγαλύτερη επιβάρυνση.

    Το αποτύπωμα των διακοπών και του συγχρωτισμού θα ξεκαθαρίσει στο τέλος του μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Εξαδάκτυλος: Δεν προλαβαίνουμε τείχος ανοσίας 85% – Το 4ο κύμα έχει ξεκινήσει

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ