• ΥΓΕΙΑ

    Ασπιρίνη: “Αποκαθηλώνεται” η χρήση της στην πρόληψη των καρδιαγγειακών

    ασπιρίνη


    Την «αποκαθήλωση» της ασπιρίνης, ως προς το ρόλο της στην πρωτογενή πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και του καρκίνου επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα. Επιπλέον, η χρήση της από άτομα που δεν έχουν εμφανίσει κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι δυνητικά επικίνδυνη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Family Practice.

    Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη, ακόμη και αν δεν έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως τονίζουν οι συντάκτες.

    Η πρώτη ανασκόπηση του ρόλου της ασπιρίνης στην καρδιαγγειακή πρόληψη πραγματοποιήθηκε πριν από 30 χρόνια, αναφέροντας τη μείωση του κινδύνου τόσο για θανατηφόρα όσο και για μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια. Οι μεταγενέστερες αναφορές κατέδειξαν μείωση των θανάτων από καρκίνο σε ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη για πέντε ή περισσότερα χρόνια, αλλά χωρίς μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων ή εγκεφαλικών επεισοδίων και εντόπιζαν με συνέπεια σημαντικό κίνδυνο σοβαρών αιμορραγικών επιπλοκών.

    Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες διεξήχθησαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και στρατολόγησαν ασθενείς πριν από το 2000. Έκτοτε, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη (στατίνες) έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως, σε συνδυασμό με καλύτερη διαχείριση της υπέρτασης, λιγότερη χρήση καπνού και ευρεία υιοθέτηση του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

    Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις παλαιότερες μελέτες με τέσσερις πρόσφατες μεγάλης κλίμακας. Αντικατοπτρίζοντας το σύγχρονο πληθυσμό, το δείγμα αποτελείτο από πιο ηλικιωμένα άτομα, λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και με περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου 2 από τους ασθενείς στις παλαιότερες μελέτες.

    Όπως και στις προγενέστερες, οι πρόσφατες μελέτες δεν διαπίστωσαν οφέλη ως προς τη θνησιμότητα αλλά σημαντική αύξηση του κινδύνου μείζονος αιμορραγίας. Ειδικότερα, περίπου 1 στα 300 άτομα που έλαβαν ασπιρίνη για πέντε χρόνια εμφάνισαν αιμορραγία από τον εγκέφαλο, μια πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

    Ωστόσο, δεν κατάφεραν να βρουν στοιχεία για τα δύο σημαντικά οφέλη της ασπιρίνης: μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο και μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη θανατηφόρων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

    “Ανά 1200 άτομα που λαμβάνουν ασπιρίνη για πρωτογενή πρόληψη για 5 χρόνια, θα υπάρξουν 4 λιγότερα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα, 3 λιγότερα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, 3 περισσότερες ενδοκρανιακές αιμορραγίες και 8 ακόμη σοβαρά αιμορραγικά επεισόδια. Η ασπιρίνη δεν θα πρέπει πλέον να συνιστάται για πρωτογενή πρόληψη”, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

     «Δεν ωφελούνται όλοι από την καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης. Στην πραγματικότητα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πιθανά οφέλη είναι παρόμοια με τις πιθανές βλάβες για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν εμφανίσει ποτέ καρδιαγγειακό επεισόδιο και τη λαμβάνουν προκειμένου να αποτρέψουν ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο», σημειώνει ο συντάκτης της μελέτης, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, Mark Ebell.

    Ο ίδιος παροτρύνει τα άτομα που ανησυχούν για τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο να διερευνήσουν με τον ιατρό τους άλλους τρόπους πρόληψης.

    “Τα καλά νέα είναι ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνεται, λόγω του καλύτερου ελέγχου των παραγόντων κινδύνου και του προσυμπτωματικού ελέγχου”, καταλήγει.



    ΣΧΟΛΙΑ