ΥΓΕΙΑ

Από Μηνιγγίτιδα τύπου Β «έφυγε» το 8 μηνών βρέφος στην Κρήτη – Μοναδική πρόληψη ο εμβολιασμός

μωρό Κρήτη


Σε Μηνιγγίτιδα τύπου Β οφείλεται τελικά ο θάνατος του μόλις 8 μηνών βρέφους στην Κρήτη, σύμφωνα και με την επίσημη επιβεβαίωση του αρμόδιου κέντρου για την ταυτοποίηση περιστατικών μηνιγγίτιδας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την επικινδυνότητα της νόσου καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, όπως συνέβη και στην περίπτωση του βρέφους, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται «ύπουλη», καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με τα συμπτώματα απλής ίωσης.

Ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Το εμβόλιο ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι το άτυχο βρέφος εισήχθη εσπευσμένα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με πολύ κακή κλινική εικόνα, καθώς λίγες μόλις ώρες πριν, την Παρασκευή το βράδυ, είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται  αιμορραγικά εξανθήματα με αποτέλεσμα το σώμα του μικρού κοριτσιού να έχει γεμίσει κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί στο Βενιζέλειο, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των εξανθημάτων στο σώμα του βρέφους έκριναν απαραίτητη την άμεση μεταφορά του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ, η οποία όμως δεν στάθηκε αρκετή για να σώσει το μόλις λίγων μηνών κοριτσάκι, το οποίο έχασε την ζωή του, λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, βυθίζοντας στην θλίψη τους γονείς του παιδιού αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης.


ΣΧΟΛΙΑ