• ΥΓΕΙΑ

    Απαγορεύεται η διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία


    Τέλος στη διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία βάζει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.). Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνει, απαγορεύεται η διάθεση από τα  ιδιωτικά φαρμακεία  φαρμάκων αξίας άνω των 1000 ευρώ.

    Όπως καθορίζεται στο άρθρο 8 του νέου ΕΚΠΥ, τα φάρμακα με τιμή πάνω από 1.000 ευρώ δεν δύναται να χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία παρά μόνον από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δημοσίων Νοσοκομείων. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να αποφασίζει την αποκλειστική διάθεση φαρμάκων, πολύ υψηλού κόστους θεραπείας ή φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις (ορφανά) από τα φαρμακεία του.

    Σημειώνεται ότι η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του Οργανισμού γίνεται χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, ωστόσο ανησυχίες εκφράζονται για την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά, λόγω του περιορισμένου αριθμού των φαρμακείων.

    Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί

    Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί, ότι είναι αποφασισμένος να προσφύγει κατά του άρθρου, με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

    Αιφνιδιαστικά  και χωρίς καμιά προειδοποίηση δημοσιεύτηκε  σε ΦΕΚ ο νέος  Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) στον οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που απαγορεύει τη διάθεση από τα  ιδιωτικά φαρμακεία  φαρμάκων αξίας άνω των 1000 ευρώ.

    Επιβάλει δηλαδή την διάθεση των φαρμάκων αυτών μόνο από τα ελάχιστα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ-  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών – που όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσχερής είναι η πρόσβαση σε  αυτά.

    Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη γιατί έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο.

    Συνιστά έλλειψη σεβασμού προς  τους ασφαλισμένους γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής  περίθαλψης.

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά  την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και αναμένει την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ,  με  σκοπό την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου ΕΚΠΥ , προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων και την διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης τους στην Φαρμακευτική Περίθαλψη σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις.

    Σε αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένος να προσφύγει κατά του επιμάχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει.

             



    ΣΧΟΛΙΑ