• ΥΓΕΙΑ

    Απαγόρευση του καπνίσματος και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους ζητά η Αντικαρκινική Εταιρεία


    Διεύρυνση του αντικαπνιστικού νόμου, επεκτείνοντας το μέτρο της απαγόρευσης και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

    Εκτός από την απαγόρευση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, η ΕΑΕ, ζητά να απαγορευτεί το κάπνισμα και στις παιδικές χαρές και τις παραλίες της χώρας αλλά και στα άλση και τις πλατείες, όπου βρίσκουν καταφύγιο αναψυχής οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΑΕ απευθύνεται στην Πολιτεία προκειμένου να ζητήσει την ψήφιση της κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης, ενώ έχει ήδη απευθυνθεί και στους Δήμους της χώρας, ζητώντας τη συνεργασία τους για την ενημέρωση των πολιτών και την τοποθέτηση πινακίδων. Σημειώνεται ότι την πρακτική αυτή  έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν σταδιακά πολλές πόλεις στην Ευρώπη.

    Η ΕΑΕ, εδώ και 2 χρόνια διεξάγει εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες και στις παιδικές χαρές, ενώ διαθέτει και μακέτα της ειδικής πινακίδας ενημέρωσης των επισκεπτών στις παιδικές χαρές, την οποία προσφέρει σε όποιον Δήμο την ζητήσει και στην οποία αναγράφεται «Μην καπνίζετε. Εδω παίζουμε εμείς!».

    Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Φιλόπουλος, παγκοσμίως παράγονται 6 τρισ. αποτσίγαρα το χρόνο και από αυτά, τα 4,5 πετάγονται σε δημόσιους χώρους.

    Τα αποτσίγαρα αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για το  περιβάλλον, καθώς κάθε τσιγάρο υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 4.000 τοξικές ουσίες μεταξύ των οποίων κάδμιο, μόλυβδο και αρσενικό! Πολλά θαλάσσια ζώα, όπως ψάρια και χελώνες, καταπίνουν τα αποτσίγαρα γιατί τα μπερδεύουν με την τροφή τους.

    Τέλος, η ΕΑΕ εκφράζει την ευαρέσκεια της για την αποφασιστικότητα με την οποία επιδιώκει η νέα κυβέρνηση την εφαρμογή των αντικαπνιστικών διατάξεων, που έχει θεσπίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ό,τι αφορά τον αντικαπνιστικό αγώνα στην νεολαία, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό, την εμπειρία και τις διεθνείς σχέσεις της, για να ενισχύσει την προσπάθεια της Πολιτείας για ένα μέλλον ελεύθερο καπνού για όλους τους Έλληνες.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕ, απαίτηση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το περίπου 70% των μη καπνιστών, τα σωματεία εργαζομένων στο χώρο της εστίασης αλλά και πολλοί καπνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε γραμμή αναφοράς παραβάσεων που διαθέτει, οι καταγγελίες για τη μη εφαρμογή του νόμου είναι καθημερινές.

    Σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας  θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό όλες τις παραμέτρους για την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.



    ΣΧΟΛΙΑ