• ΥΓΕΙΑ

    Αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου για την “καμπάνα” 850 χιλ. ευρώ σε νοσοκομειακό γιατρό

    • Έφη Τσιβίκα
    ιατρικός φάκελος


    Ένταση επικρατεί στον ιατρικό κόσμο μετά την απόφαση να καταλογιστεί το ποσό των 850.000 ευρώ σε νοσοκομειακό γιατρό της Λάρισας, εξαιτίας ιατρικής επιπλοκής, σε περιστατικό που σημειώθηκε πριν από 17 χρόνια.

    Η απόφαση βασίστηκε στην εγκύκλιο του τ. αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ.Χουλιαράκη, η οποία  προβλέπει καταλογισμό στον γιατρό της αστικής αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί σε βάρος του νοσοκομείου για ιατρική επιπλοκή αυτόματα μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), χωρίς καν διοικητική απόφαση, εάν ο γιατρός έχει καταδικαστεί στο ποινικό δικαστήριο για “αμέλεια”, όπως συνέβη στην περίπτωση του γιατρού του νοσοκομείου Λάρισας.

    Η εγκύκλιος, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά, υπογράφηκε το 2018, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον ιατρικό κλάδο.

    Συνάντηση ΠΙΣ με Κικίλια

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια την Τετάρτη, ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η εν λόγω εγκύκλιος, με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα, αφού το έθεσε ως βασική προτεραιότητά του.

    «Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές, καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών», σημειώνει.

    Αίτημα του ΠΙΣ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποτελεί η συνολική νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά στο ιατρικό σφάλμα και την ιατρική αμέλεια, σε βάση ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ιατρών της χώρας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

    Ειδική αναφορά κάνει ο Σύλλογος στο Βurnout, το οποίο αποτελεί ένα έντονο φαινόμενο στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, τα οποία «πάσχουν» από υποστελέχωση.

    «Ένα ιατρικό σφάλμα, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο Burnout που αντιμετωπίζουν οι γιατροί. Ένα σύνδρομο που προέρχεται κυρίως από τα εξαντλητικά ωράρια που επικρατούν για πολλά χρόνια στο ΕΣΥ, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού», αναφέρει.

    Το Burnout είναι ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των συναισθημάτων και της ενέργειας, σε αυξημένη διανοητική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονται με την εργασία, καθώς και σε μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

    Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το Burnout σε ειδική κατηγορία του ICD-10, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του συνδρόμου ως μία σύγχρονη πάθηση.

    Επιστολή ΙΣΑ σε υπουργούς Οικονομικών και Υγείας

    Την έντονη διαμαρτυρία του για το περιστατικό εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας κ.κ. Χ.Σταϊκούρα και Β.Κικίλια.
    “Πέραν του ότι τέτοιος καταλογισμός χωρεί, σύμφωνα με το νόμο, μόνο σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, ρύθμιση που βεβαίως δεν μπορεί να τροποποιηθεί με εγκύκλιο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί την ενέργεια αυτή, εφόσον πράγματι έχουν έτσι τα πράγματα, αδιανόητη, μοναδική και σίγουρα καταστροφική για το ΕΣΥ και τους ασθενείς”, αναφέρει.
    Ο ΙΣΑ τονίζει στην επιστολή του ότι είναι ευθέως αντίθετος σε τέτοιες ενέργειες που στρέφονται κατά των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι ευρισκόμενοι στα όρια της αντοχής τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης πιστοποιημένων δομών, διαδικασιών και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αλλά συχνά και της έλλειψης υποδομών και ιατρικών μηχανημάτων, πασχίζουν καθημερινά για τους ασθενείς τους.
    “Τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν αφενός μεν ακόμη περισσότερους Έλληνες γιατρούς στο Εξωτερικό, όπου είναι ήδη πολλοί και περιζήτητοι, αφετέρου στην άσκηση αμυντικής ιατρικής σε βάρος των ασθενών και της εθνικής οικονομίας.
    Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά οφείλονται σε εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές προκατόχων σας, αλλά παρακαλούμε για τις άμεσες εκ μέρους σας ενέργειες και την παροχή των αναγκαίων διευκρινίσεων προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους γιατρούς του ΕΣΥ”, καταλήγει ο ΙΣΑ.

    Αντιδράσεις και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί, από την πλευρά τους δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να εφαρμοστεί η εγκύκλιος και καλούν τους συναδέλφους τους άμεσα σε γενικές συνελεύσεις ανά Ένωση και ανά νοσοκομείο σε όλη την χώρα.

    Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν:

    • Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για μη καταλογισμό της αποζημίωσης στον συγκεκριμένο συνάδελφό τους
    • Άμεση νομοθετική ρύθμιση για ακύρωση της εγκυκλίου Χουλιαράκη
    • Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι πρώην υπουργοί Υγείας κ.κ. Ξανθός και Πολάκης “και να παραδεχτούν πως έσφαλαν και παραπλάνησαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς”, τονίζουν.
    • Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι σημερινοί υπουργοί Υγείας κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης “και να μην αρχίσουν τα γνωστά προπαγανδιστικά «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που νομοθέτησε, εμείς απλώς υλοποιούμε και … εισπράττουμε”, επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και συνεχίζουν:

    “Αν δεν γίνουν τα παραπάνω ΑΜΕΣΩΣ, τότε αυτονόητα, τεκμηριωμένα και πανηγυρικά οι ηγεσίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απόλυτα και εξίσου συνένοχες για την ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης”, καταλήγουν οι γιατροί.



    ΣΧΟΛΙΑ