• ΥΓΕΙΑ

    Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού – Τι θα γίνει από αύριο σε Μύκονο και Χαλκιδική

    • NewsRoom
    Μύκονος


    Σε ετοιμότητα για την περαιτέρω ενίσχυση και επικαιροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας ενόψει του φθινοπώρου βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

    Η επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές στα αστικά κέντρα βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εστίες μετάδοσης του κορονοϊού σε γηροκομεία και υγειονομικούς χώρους.

    Παράλληλα, στόχος είναι η ομαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

    Έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο

    Ήδη ανακοινώθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, όπου από αύριο, Παρασκευή 21 Αυγούστου και ώρα 6.00 το πρωί, σε εφαρμογή τίθενται τα εξής:

    – Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

    – Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

    – Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

    – Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

    – Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους από ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ.

    – Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

    Τα μέτρα ισχύουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου και ώρα 6.00 το πρωί για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και το δήμο Μυκόνου.

    «Περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων, δεν θα μπούμε σε γενικευμένο lockdown»

    Κοινή συνισταμένη επιστημόνων και κυβερνητικού κλιμακίου αποτελεί η «επιβαρυμένη κατάσταση» σε συγκεκριμένους παραθεριστικούς προορισμούς. Γι’ αυτό το λόγο, τα μέτρα έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, κάτι που δεν θα άντεχε η οικονομία.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN διεμήνυσε ότι δεν θα επιστρέψουμε σε γενικευμένο lockdown.

    «Έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την περιμέναμε επειδή ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό. Δεν θα μπούμε σε καραντίνα (lockdown)», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Και συμπλήρωσε: «Είναι φυσιολογικό να δούμε αύξηση. Λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας, προστατεύουμε τους ηλικιωμένους. Αν μείνουν τα νούμερα ως έχουν, δεν ανησυχώ για την πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά φυσικά η πρόκληση είναι να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία.

    Όσοι έρθουν θα βιώσουν ένα κάπως διαφορετικό καλοκαίρι, σε ορισμένα μέρη τα μπαρ και νάιτκλαμπ κλείνουν στις 12».

    Ανησυχία για τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία

    Ακόμα ένας οίκος ευγηρίας έγινε εστία μετάδοσης του κορονοϊού, στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Εύοσμο.

    Ειδικότερα, θετικοί στον κορονοϊό διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο Ίδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, καθώς και 7 άτομα από το προσωπικό (22 στο σύνολο).

    Οι 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι δύο στο «Ιπποκράτειο» και ένα άτομο στο Παπανικολάου, ενώ οι επτά εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

    Στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα 36 κρούσματα, 6 ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19.

    Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της «Αγίας Κυριακής» από την ιχνηλάτηση των επαφών κατέστη εφικτός ο εντοπισμός του ατόμου που αποτέλεσε τον ξενιστή του ιού, ωστόσο δεν έχει συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση της «Εστίας Παπαγεωργίου», με τους υπεύθυνους της δομής να δηλώνουν ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

    Από την άλλη, μόνο για τον μήνα Αύγουστο, τουλάχιστον 70 γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό έχουν προσβληθεί με τον νέο ιό, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

    «Από τους 70 υγειονομικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό τον Αύγουστο, πάνω από 50 είναι ασυμπτωματικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του κορονοϊού», επεσήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

    Μικρή μείωση κρουσμάτων την Τετάρτη 19/8

    Συνολικά 217 νέα κρούσματα του νέου ιού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλέον ανέρχεται σε 7.684, εκ των οποίων το 55.3% είναι άνδρες.

    1.765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

    28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 8 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

    Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 235 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

    Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα 217 νέα κρούσματα, τα 195 είναι εγχώρια. Από αυτά, τα 19 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

    Αναλυτικότερα η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

    – 16 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

    – 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

    – 89 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

    – 44 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

    – 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

    – 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

    – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,

    – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

    – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

    – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

    – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,

    – 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή



    ΣΧΟΛΙΑ