• ΥΓΕΙΑ

    Αφανείς ήρωες: Σε ημιλυπόθυμη κατάσταση περιέθαλπταν τους εγκαυματίες γιατροί και νοσηλευτές

    • NewsRoom


    Νοσοκομεία που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη θύμιζαν τις προηγούμενες δύο αποφράδες ημέρες τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, όπου διακομίζονταν οι εγκαυματίες και τραυματίες από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

    Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, όπως και οι διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), κατέβαλλαν τιτάνια προσπάθεια για να διακομίσουν και να περιθάλψουν εγκαυματίες, τραυματίες αλλά και ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπνευστικά κ.α.) που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα.

    Όλοι οι διασώστες που βρίσκονταν σε κανονικές άδειες ή ρεπό προσέτρεξαν να συνδράμουν στον  απεγκλωβισμό των εγκαυματιών και των τραυματισμένων από τα πύρινα μέτωπα, πολλές φορές με κίνδυνο τη ζωή τους.

    Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό, το προσωπικό φύλαξης, των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Παίδων Αγ. Σοφία και Θριάσιο, όλοι έδωσαν γενναία «μάχη» για να εξυπηρετήσουν και να περιθάλψουν τους διακομιζόμενους ασθενείς, οι οποίοι κατεύθαναν δύο ή τρεις σε κάθε διακομιδή.

    Οι διακομιζόμενοι εγκαυματίες, οι οποίοι έχασαν ανθρώπους και υπάρχοντα μέσα σε μια στιγμή, έψαχναν σε κατάσταση αλλοφροσύνης για τηλέφωνα να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους. Αρκετοί έφθαναν στα νοσοκομεία με υποθερμία, καθώς έμειναν στη θάλασσα πάνω από έξι ώρες για να σωθούν από τις φλόγες.

    Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι γιατροί και οι νοσηλευτές μέσα στα ιατρεία, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, λόγω της μυρωδιάς, ενώ έμειναν δυο και τρεις συνεχόμενες βάρδιες για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιούργησε η ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη χώρα.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας

     Από τις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, διεκομίσθηκαν,

    στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»: 79 περιστατικά εκ των οποίων τα 6 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους,

    • στο Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»: 55 περιστατικά,
    • στο Γ.Ν.Α. «Κ.Α.Τ.»: 12 περιστατικά εκ των οποίων τα 4 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους,
    • στο Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»: 2 περιστατικά,
    • στο Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν»: 8 περιστατικά και
    • στο Γ.Ν.Παίδων Α. «Η Αγ. Σοφία»: 16 περιστατικά (παιδιά).

    Σε μεγάλο αριθμό περιστατικών παρασχέθηκαν Α΄ Βοήθειες από διασώστες και Ιατρούς των ΚΙΜ και του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση κυρίως αναπνευστικής δυσχέρειας χωρίς να χρήζουν διακομιδής σε νοσοκομείο.

    Χθες, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 το απόγευμα και μετά τα εξιτήρια που δόθηκαν από τα αναφερόμενα Νοσοκομεία σε περιστατικά που δεν έχρηζαν νοσηλείας, η κατάσταση νοσηλευομένων είχε ως εξής:

    • Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»: 17 νοσηλευόμενοι και 6 διασωληνωμένοι ασθενείς,
    • Γ.Ν.Α. «Κ.Α.Τ.»: 3 νοσηλευόμενοι και 4 διασωληνωμένοι ασθενείς,
    • Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»: 26 νοσηλευόμενοι,
    • Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»: 9 νοσηλευόμενοι,
    • Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν»: 6 νοσηλευόμενοι και
    • Γ.Ν.Παίδων Α. «Η Αγ. Σοφία»: 23 νοσηλευόμενοι (παιδιά). Νωρίς το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο τα 11.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο καπνός από τις πυρκαγιές βλάπτει την υγεία – Πώς θα προστατευθείτε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι να κάνετε αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας – Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας



    ΣΧΟΛΙΑ