• ΥΓΕΙΑ

    22 ερευνητές συμφωνούν: Αυτές είναι οι πιο βλαβερές θερμίδες


    Ενώ οι θερμίδες από οποιαδήποτε τροφή μπορούν δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων καρδιομεταβολικών νοσημάτων, 22 ερευνητές στο πεδίο της διατροφής συμφωνούν ότι τα ζαχαρούχα ποτά διαδραματίζουν μοναδικό ρόλο στην εμφάνιση αυτών των χρόνιων προβλημάτων υγείας.

    Στo παραπάνω συμπέρασμα καταλήγουν –μεταξύ άλλων- οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Reviews. Οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν το εάν όλες οι θερμίδες είναι ίδιες σε σχέση με την επίδρασή τους στα καρδιομεταβολικά νοσήματα και την παχυσαρκία. Στο άρθρο τους παρέχουν μια εκτεταμένη ανασκόπηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τα είδη της διατροφής που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

    Η ομοφωνία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική υπό το πρίσμα μιας πρόσφατης διαμάχης στην Αμερική, αναφορικά με τις προειδοποιητικές ετικέτες στα αναψυκτικά, όπου αναμένεται δικαστική απόφαση σχετικά με το εάν τα αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά είναι μοναδικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία ή απλώς μια πηγή θερμίδων μεταξύ άλλων.

    «Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ομάδα επιστημόνων, με τεράστια εμπειρία στη διατροφή και το μεταβολισμό, η οποία καταλήγει ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, σε σύγκριση με τις ίσες ποσότητες αμύλου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kimber Stanhope, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ντέιβις.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο στο οποίο οι ερευνητές συμφωνούν ομόφωνα είναι στο ότι το γλυκαντικό «ασπαρτάμη» δεν προάγει την αύξηση βάρους σε ενήλικες.

    Οι συγγραφείς συμφώνησαν, επίσης, ότι η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών, όπως αυτά που εμπεριέχονται σε ορισμένα φυτικά έλαια, σπόρους και καρπούς, μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας σε σύγκριση με ίσες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, αυτό το συμπέρασμα έρχεται με μια προειδοποίηση: Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως το τυρί και τα γιαούρτια, ναι μεν μπορεί να είναι υψηλά σε κορεσμένα λίπη, όμως, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

    «Έχουμε πολύ δρόμο για να πάρουμε ακριβείς απαντήσεις σε πολλά διαφορετικά θέματα διατροφής. Ωστόσο, όλοι συμφωνούμε ότι ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής που αποτελείται από ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λίπη προάγει την υγεία σε σύγκριση με την τυπική δυτική διατροφή», », δήλωσε ο Stanhope.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι κρύβεται πίσω από τις σεξουαλικές διαστροφές

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το παράδοξο της φυσικής δραστηριότητας: Πότε συνδέεται με πρόωρο θάνατο

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αύξηση της θερμοκρασίας: Οι επιπτώσεις στις ορμόνες των γυναικών



    ΣΧΟΛΙΑ