• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Τι σημαίνει για την Alpha Bank το μεγάλο deal με την ιταλική Unicredit


    Με ευρωπαϊκ;o αέρα μπαίνει στην επόμενη μέρα η Alpha Bank από τη στιγμή κατά την οποία θα κλειδώσει σε όλες του τις λεπτομέρειες το deal  με την ιταλική UniCredit.

    Οι συνέργειες από την ευόδωση της συμφωνίας για την απόκτηση του 9% που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank, δημιουργούν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά, τόσο σε επίπεδο χορηγήσεων αλλά και γενικότερης προϊοντικής πολιτικής, απόρροια των οποίων είναι να αυξηθεί και το επίπεδο ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

    Είναι ενδεικτικό ότι ευθύς εξαρχής ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες των καιρών, τόνισε ότι θα ήταν προς τη θετική κατεύθυνση να ενδιαφερθούν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για τα ποσοστά του ΤΧΣ.

    Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη τα κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και γενικότερα οι κινήσεις προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης είναι εμφανέστατο ότι ο ρόλος των τραπεζών αναβαθμίζεται. Και στην περίπτωση αυτή η Alpha Bank φιλοδοξεί να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο.

    Σήμερα το πρωί η UniCredit  κατέθεσε το αίτημα στο ΤΧΣ για την απόκτηση του 9%, προσφέροντας σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, premium 15% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Αυτό σημαίνει ότι προσφερει 1,46 ευρώ ανά μετοχή με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 309 εκατ. ευρώ. Υπάρχει κι ένα δεύτερο σενάριο για χαμηλότερο premium και την τιμή της μετοχής στο 1,35 ευρώ.

    Σε ανακοίνωση του το ΤΧΣ υπογραμμίζει πως θα  θα εξετάσει, μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του που θα διοριστούν,  αυτήν την προσφορά η οποία  θεωρείται ιδιωτική πώληση και περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία.

    Να σημειωθεί ότι στην Alpha Bank κατέχει σημαντικό ποσοστό η Reggeborgh Invest, επίσημα το 5,16%, αλλά σύμφωνα με προσεκτικούς αναλυτές το ποσοστό της ολλανδικής Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν έχει πλησιάσει το 7-8%. Ποσοστό στην περιοχή κάτω του 5% κατέχει ο John Paulson.

    Τα οφέλη της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και τα τραπεζικά προϊόντα

    Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία, μία χώρα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, και να επεκτείνει την παρουσία της και τη διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα, χώρα που επίσης διαθέτει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Η Ελλάδα, σε συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, αναδεικνύεται εκ νέου σε μία χώρα με ισχυρές προοπτικές και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που την καθιστά ως έναν σημαντικό κόμβο για το Δίκτυο της UniCredit στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δεδομένων των εμπορικών δεσμών της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή, στη βάση του εμπορίου και του τουρισμού.

    Η συνεργασία με την UniCredit υποστηρίζει τη στρατηγική της Alpha Bank και ενισχύει τη δυναμική του Δικτύου της, ενώ η διεύρυνση των παρεχόμενων λύσεων και υπηρεσιών επιταχύνει την επίτευξη των στόχων του Επιχειρηματικού της Σχεδίου. Επιπλέον, ενισχύει περαιτέρω τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των Πελατών της Alpha Bank, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της αξιοποίησης όλου του εύρους προϊόντων της UniCredit,της πολυετούς παρουσίας της στις αγορές της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και του εκτεταμένου Δικτύου της στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

    Η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία αναμένεται να έχει αντίκτυπο στον δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης και, μαζί με την εμπορική εταιρική σχέση που εδράζεται στις υψηλές δυνατότητες παραγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αναμένεται να αυξήσει, βάσει τρέχουσας κερδοφορίας, κατά περισσότερο από Ευρώ 100 εκατ. την Καθαρή Κερδοφορία της UniCredit. Για την Alpha Bank, η συνολική συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα Καθαρά Κέρδη, ενώ ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματά κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) υψηλότερα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου, προερχόμενη από την εμπορική συμφωνία.

    Δηλώσεις

    Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως: Το γεγονός  ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου.

    Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι: Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας». Συμπληρώνοντας πως «η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

    Η πατρίδα μας μπαίνει σε ένα ενάρετο κύκλο που καθήκον μας είναι να αξιοποιήσουμε εις όφελος όλων των Ελλήνων, και ειδικά των ασθενέστερων, ανέφερε  ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, τονίζοντας πως: «την περασμένη δεκαετία η χώρα μας πάλεψε να μείνει στην Ευρώπη. Ο στόχος μας τώρα είναι να γίνουμε Ευρώπη».

    «Έχουμε συζητήσει πολύ για το πανευρωπαϊκό πλεονέκτημα του ομίλου μας και χάρη στην κίνηση που ανακοινώθηκε σήμερα είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε πλεονεκτήματα από τη συνεργασία με την Alpha Bank χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια παραδοσιακή εξαγορά, χάρη στην “capital light” δομή του εγχειρήματος», δήλωσε ο Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας με την Alpha Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Χατζηδάκης: Μετά από πολλά χρόνια μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
     

    Στουρνάρας για deal Alpha με UniCredit: Αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ