ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρονιά «σταθεροποίησης» για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε το 2019 ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να προβεί σε στρατηγικές τομές ώστε να διατηρήσει και να διευρύνει το μερίδιο που έχει κατακτήσει στην αγορά.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε πως σε γενικές γραμμές ο αριθμός των επισκεπτών θα μείνει στάσιμος σε σχέση με πέρυσι, ενώ ακόμα κι αν καταγραφεί αύξηση δεν θα συγκρίνεται με την διόγκωση του τουριστικού ρεύματος που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Ένα μέτρο που θα ληφθεί άμεσα, είπε, είναι η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στο κλιμάκιο του 13% στον ΦΠΑ, ώστε οι ελληνικοί προορισμοί να παραμείνουν φορολογικά ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις χώρες της ευρύτερης μεσογειακής λεκάνης.
Δήλωσε βέβαιος πως η αλλαγή θα περιλαμβάνεται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να προλάβουμε την επόμενη σεζόν.
Ο υπουργός επισήμανε ωστόσο ότι συνάμα χρειάζεται αναβάθμιση των ελληνικών τουριστικών μονάδων και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου τόσο γεωγραφικά όσο και χρονικά.
Αυτό απαιτεί στρατηγικό σχέδιο σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας και επενδύσεις είπε ο κ. Θεοχάρης. Τόνισε πως τα ελληνικά καταλύματα πρέπει σταδιακά να αναβαθμιστούν σε ποιότητα – δηλαδή τα δύο αστέρα να γίνουν τρία και ούτω καθεξής – και η τουριστική σεζόν να επεκταθεί πέραν του καλοκαιριού.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχουν υποδομές και πτυχές της τουριστικής βιομηχανίας – όπως τα χιονοδρομικά κέντρα – που έχουν στερηθεί επενδύσεων και δεν έχουν προβληθεί ως μέρος της ελληνικής εμπειρίας, στερώντας έσοδα ορισμένες ζώνες της χώρας.
Με τα υφιστάμενα δεδομένα, είπε, πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας απολαμβάνουν το 80% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή – Στα 100 δολάρια το βαρέλι
- Πόλεμος στο Ιράν: Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Βυρητό – Χτυπήθηκε το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Μπουσέχρ στο Ιράν
- Eletson: Όλη η αλήθεια για τις δικαστικές περιπέτειες στις ΗΠΑ
- Απίστευτο: H CAF ανέτρεψε το αποτέλεσμα του τελικού στο Κόπα Άφρικα – Νικητής το Μαρόκο, τιμωρήθηκε η Σενεγάλη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.