• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Σοκ και δέος από τους FT: Εάν ο Renzi χάσει θα καταρρεύσουν 8 τράπεζες

    • NewsRoom
    Mateo Renzi

    Mateo Renzi. Πρωθυπουργός Ιταλίας.


    Μέχρι και οκτώ ιταλικές τράπεζες είναι πιθανό να καταρρεύσουν εάν ο Renzi χάσει το δημοψήφισμα την Κυριακή και η επακόλουθη αναταραχή στην αγορά αποτρέψει τους επενδυτές από την ανακεφαλαιοποίησή τους, αναφέρουν υψηλόβαθμοι τραπεζίτες στους Financial Times. Η Ιταλία έχει οκτώ τράπεζες που είναι γνωστό πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τις Monte dei Paschi, Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige και τις μικρές Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche, CariFerrata.

    Ο Renzi, ο οποίος δηλώνει ότι θα παραιτηθεί εάν χάσει το δημοψήφισμα, είχε υπερασπιστεί μια λύση της αγοράς για την επίλυση των προβλημάτων του ιταλικού τραπεζικού συστήματος των 4 τρισ. ευρώ και να αποφευχθεί μια “εξυγίανση” των ιταλικών τραπεζών με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ που θα του κοστίσουν σε ψήφους.

    Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τους φορείς χάραξης πολιτικής ανά την Ευρώπη και πιο μακριά, που ανησυχούν ότι μια μαζική κατάρρευση των ιταλικών τραπεζών θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.



    ΣΧΟΛΙΑ