• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Περιστέρης: Σπονδυλική στήλη του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια οι μεγάλες επενδύσεις – Κάντε γρήγορα τις ρυθμίσεις

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου
    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι πολύ φιλόδοξο, όπως πρέπει να είναι, τόνισε ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, τονίζοντας ότι η σπονδυλική στήλη και το βαρύ πυροβολικό, για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ, είναι οι μεγάλες επενδύσεις.
    Τόνισε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα χρειαστούν συνδέσεις και θα χρειαστεί αναβάθμιση και επέκταση δικτύων διανομής, αλλά και διεθνείς διασυνδέσεις και κεντρικοί σταθμοί αποθήκευσης.
    Οι μεγάλες επενδύσεις, όμως, απαιτούν πολύ μεγάλη προετοιμασία, και για να γίνουν μέχρι το 2025 ουσιαστικά πρέπει να ξεκινήσουν το 2020, σημείωσε. Επομένως, το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν πρέπει να καθυστερήσει, πρόσθεσε ο ίδιος και πρότεινε για ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες μεγάλων επενδύσεων να μπορούν να γίνουν ad hoc ρυθμίσεις, οι οποίες ακολούθως μπορούν να γενικευτούν.
    Το σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του διοικητή, Γ. Στουρνάρα, και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη και Γ. Θωμά.
    Στο πλαίσιο της παρουσίασης εξέφρασαν την ικανοποίηση τους στελέχη της αγοράς, τόσο οι παραγωγοί ΑΠΕ, όσο και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).



    ΣΧΟΛΙΑ