• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Παράταση μέχρι τέλος του έτους στις «παγωμένες» ασφαλιστικές οφειλές – Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Νέα παράταση στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – όπως είχε γράψει το mononews-, ακολουθώντας το μοντέλο που εφάρμοσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την εκ νέου παράταση έως και τις 31/12/2021 της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2020.

    Παράλληλα εξήγγειλε ένα ειδικό πλαίσιο για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών, που θα θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση.

    Τι δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης

    «Εδώ και ένα χρόνο στηρίξαμε και στηρίζουμε τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας και του εγκλεισμού που βιώνουμε όλοι. Και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε, αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί.

    Για το λόγο αυτό, οι ασφαλιστικές εισφορές, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, παρατείνονται εκ νέου μέχρι και 31/12/2021. Ταυτόχρονα, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή ορίζουμε ένα ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής αυτών των οφειλών με επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής των δόσεων από 1.1.2022.

    Με αυτό το σχήμα ευθυγραμμιζόμαστε και με τις ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών στις οποίες προχωρά το Υπουργείου Οικονομικών, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για επιχειρήσεις και φυσικά για τους εργαζόμενούς τους. Διότι κερδισμένοι βγαίνουν εμμέσως πλην σαφώς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

    Ως προς τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές επιχειρήσεων, συνεχίζουμε να δίνουμε μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους. Η απόφαση για την παράταση των οφειλών Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί άμεσα σε ΦΕΚ, ενώ προχωράμε και σε αντίστοιχη απόφαση για τον Φεβρουάριο με τους ίδιους πληττόμενους ΚΑΔ του Ιανουαρίου.

    Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι να αντιμετωπίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τις συνέπειες τις πανδημίας ώστε εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να περάσουμε στην επόμενη μέρα με όσο πιο ομαλό τρόπο γίνεται. Είναι άλλο ένα μέτρο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, που ανακουφίζει τόσο τις επιχειρήσεις όσο τους εργαζόμενους».

    Όπως έγραφε το mononews από το πρωί,  η αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών είχε παραταθεί έως τις 30 Απριλίου του 2021 για τις τρέχουσες εισφορές των μηνών Φεβρουαρίου – Απρίλιου 2020 για κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις και για τις τρέχουσες εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από το Φεβρουάριο έως και το Μάϊο του 2020.

    Οι αντίστοιχες συσσωρευμένες οφειλές από απλήρωτους φόρους του ΥΠΟΙΚ έλαβαν – με χθεσινή ανακοίνωση του Χρήστου Σταικούρα – νέα παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2021, ενώ θα ενταχθούν σε νέα ρύθμιση αποπληρωμής 24 έως 48 δόσεων (αντί 12 έως 24) από το 2022.

    Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Πρόκειται για τις :

    τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, έως την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την έναρξη των αναστολών συμβάσεων των μισθωτών τους, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.

    • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οι οφειλές αυτές μπορούσαν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η πρόβλεψη ήταν πως η πρώτη δόση έπρεπε να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση προβλέπονταν να υποβληθεί έως 31 Ιουλίου του 2021.

    Πλέον αναμένεται να δοθεί νέα παράταση αποπληρωμής έως 31 Δεκεμβρίου και ένταξη στην νέα ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% από το 2022. Εκτιμάται ότι στη νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ.

    Αποπληρωμή ασφαλιστικών οφειλών για τα έτη 2017, 2018, 2019

    Έως τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη από τις 5 δόσεις εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων που προέκυψαν στον ΕΦΚΑ από την εκκαθάριση των ετών 2017, 2018 και 2019.

    Με χθεσινή εγκύκλιο ο ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στις υπηρεσίες πως με την ρύθμιση νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, προβλέπεται η καταβολή του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης μη μισθωτών ασφαλισμένων, για τα έτη 2017, 2018 και 2019 σε πέντε μηνιαίες δόσεις, της πρώτης δόσης καταβαλλομένης μέχρι 31.3.2021. Υπενθυμίζεται πως οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι οφείλουν να καταβάλουν και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, οι οποίες δεν έχουν ανασταλεί παρά το lockdown.

    Βάσει των στοιχείων που έχει ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ, συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα, 800.349 ασφαλισμένοι με χρεωστικό υπόλοιπο, καθώς και 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, στην πλειοψηφία των οποίων ήδη ολοκληρώθηκε η επιστροφή.

    Οι 800.349 ασφαλισμένοι με χρεωστικό υπόλοιπο καλούνται να αρχίσουν να το εξοφλούν από τον Μάρτιο και σε 5 δόσεις. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, έως τις 31 Μαρτίου 2021 θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2019, αλλά και η πρώτη δόση από τις τροποποιητικές εκκαθαρίσεις ετών 2017, 2018, των οποίων η προθεσμία καταβολής πρώτης δόσης επίσης έληγε στις 30 Νοεμβρίου.

    Κι ενώ η πρώτη από τις 5 δόσεις λήγει στις 31/3, οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Όλα τα μέτρα για τους εργαζόμενους που φέρνει το νέο lockdown

    Πώς θα μετακινούμαστε από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου – Όλα τα μυστικά – Καταργούνται οι παλιές βεβαιώσεις

    Παράταση μέχρι τέλος του έτους στις «παγωμένες» οφειλές & Ρύθμιση και σε 48 δόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ