• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ο πάλαι ποτέ γίγαντας Sears…καταρρέει

    • NewsRoom


    Αν κάποιος έχει βρεθεί στο Σικάγο, σίγουρα έχει επισκεφτεί τον πύργο Sears (τωρινή ονομασία Willis Tower), ύψους 442.1 μέτρα, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 1973 και κατείχε τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο για 25 χρόνια.

    Σε αυτό τον πύργο το 1969 εγκαταστάθηκε η αμερικανική εταιρεία Sears, με αριθμό εργαζομένων που έφτανε τα 350.000! Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80, η Sears ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στην Αμερική, μέχρι που την προσπέρασε η Wallmart το 1990.

    Η Kmart μετά τη χρεοκοπία το 2002, μετονομάστηκε σε Kmart Holdings Corporation και το 2004 ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Sears με τίμημα 11 δισ. δολάρια. Από τη συγχώνευση της Sears, Roebuck & Company και της Kmart Holdings Corporation προέκυψε το νέο σχήμα με ονομασία Sears Holdings Corporation.

     

    Kαι κάπου εκεί αρχίζει η παρακμή… Η εταιρεία ανά το χρόνο αρχίζει να κλίνει ένα ένα τα καταστήματα της, να μειώνει το προσωπικό της και να χάνει μεγάλες συνεργασίες όπως τη Whirpool το 2017, σφραγίζοντας μία συνεργασία 101 χρόνων.

    Χτες, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου του 2018, η Sears κατέθεσε αίτηση πτώχευσης καθώς δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει δάνεια προς λήξη, ύψους 134 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία ανέφερε ότι από τα 700 πλέον καταστήματα, τα 400 είναι με θετικές ταμειακές ροές, τα οποία σκέφτεται να πουλήσει, ενώ θα κλείσει και άλλα 142 Kmart και Sears καταστήματα για να σωθεί η εταιρεία από την εκκαθάριση.

    O Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν μπορούσε να μη σχολιάσει την κατάληξη μίας από τις  πιο ιστορικές εταιρείες στην Αμερική. Συγκεκριμένα είπε «Η Sears αργό πέθαινε εδώ και καιρό. Είναι προφανές ότι η εταιρεία βρισκόταν κάτω από κακή διαχείριση εδώ και καιρό, είναι κρίμα».

    Για τα… πρακτικά ο Steven Mnuchin, υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Trump, ήταν μέλος του ΔΣ στη Sears από το 2005 μέχρι το Δεκέμβριο του 2016, όπως αναφέρει σήμερα το Bloomberg.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ