• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Νέους πόρους για επιπλέον δάνεια ‎€800 εκατ. μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ εξασφάλισε το υπουργείο Ανάπτυξης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αδ. Γεωργιάδης: Θέμα εβδομάδων η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στα αρμόδια δικαστήρια

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης


    Επιπλέον δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου θα δοθούν προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ως κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου από το κράτος για δύο χρόνια.

    Την επανεκκίνηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας επίσης ότι εντός των προσεχών ημερών θα διατεθεί και το επιπλέον 1 δις ευρώ της κρατικής εγγύησης για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό των πόρων που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου στα 7 δισ. ευρώ.

    Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης οι επιπλέον πόροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης που υπήρξε στην πρώτη φάση του προγράμματος και όχι για νέες αιτήσεις. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα εντός του Ιουλίου και ουσιαστικά θα δοθούν για την ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων που εκκρεμούν ήδη στις τράπεζες και τα οποία δεν καλύφθηκαν λόγω εξάντλησης των πόρων του προγράμματος.

    Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου έχουν εγκριθεί 10.150 αιτήσεις συνολικού ύψους 1,3 δις ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο του ποσού έχει ήδη συμβασιοποιηθεί από τις τράπεζες.

    Το ΤΕΠΙΧ ήταν το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και η ζήτηση για κεφάλαια κίνησης είχε ξεπεράσει τις 100.000, ενώ το αιτούμενο ποσό είχε φτάσει τα 10 δις ευρώ. Έτσι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχει μείνει εκτός της χρηματοδότησης του ΤΕΠΙΧ παρά το γεγονός ότι υπέβαλε έγκαιρα αίτηση και στόχος μέσω των πρόσθετων κεφαλαίων είναι να ικανοποιηθεί μέρος των αιτημάτων που δεν καλύφθηκε.

    Σε ότι αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας μέχρι σήμερα έχει προικοδοτηθεί με κεφάλαια 1 δις ευρώ περίπου από το κράτος και μετά τη μόχλευση με τραπεζικά κεφάλαια, τα δάνεια που θα δοθούν προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ. Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε χθες ότι εντός των προσεχών ημερών θα δοθεί το επιπλέον 1 δις ευρώ της κρατικής εγγύησης και έτσι οι συνολικού πόροι του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις μέσω των εμπορικών τραπεζών θα ξεπεράσουν τα 7 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ