• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Γιάννης Κούστας: Οι συζητήσεις με τη Hanjin κρατούν τη Danaos μακριά από την πληρωμή μερισμάτων (video)


    Ο Έλληνας εφοπλιστής κ. Γιάννης Κούστας, πρόεδρος και CEO της ναυτιλιακής Danaos Shipping, φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναφέρει την πληρωμή μερισμάτων εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τη ναυτιλιακή Hanjin Shipping, που έχουν ως αντικείμενο τη μείωση των ναύλων των πλοίων που έχει ναυλώσει η κορεάτικη εταιρεία.

    Όπως αναφέρει το TradeWinds.com, ο μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακής μίλησε σχετικά με το θέμα των πληρωμών μερισμάτων, το οποίο έχει μπει στην άκρη από το 2008, μετά την ερώτηση που έθεσε ένας μέτοχος για το αν η βελτίωση του ισολογισμού της Danaos θα μπορούσε να επαναφέρει τις πληρωμές μερισμάτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο κ. Κούστας δήλωσε ότι η Danaos έχει ήδη αντιμετωπίσει ένα απρόοπτο περιστατικό με ένα ναυλωτή, κάνοντας μια προφανή αναφορά στην ανακοίνωσή του ότι συμφώνησε με την Hyundai Merchant Marine (HMM) να μειώσει τα ναύλα των 13 πλοίων που έχει ναυλώσει η τελευταία κατά 20% για περίοδο που θα διαρκέσει 3,5 χρόνια, με αντάλλαγμα γραμμάτια και μετοχές της ναυτιλιακής από τη Νότιο Κορέα.

    Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι η Danaos, όπως έγραφε το mononews.gr στις 2 Αυγούστου, είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε παρόμοιες συζητήσεις με τη Hanjin Shipping που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε αντίστοιχες μειώσεις των ναύλων. Συγκεκριμένα ο κ. Κούστας δήλωσε ότι “Δε γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πού θα οδηγήσει η κατάσταση με τη Hanjin και με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε το πότε ή αν θα πληρώσουμε μερίσματα”.

    Αυτή η δήλωση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Danaos για καθαρά έσοδα ύψους 44,6 εκ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Danaos έχει ναυλώσει 8 πλοία στη Hanjin Shipping. Ο αναλυτής της Credit SuisseGregory Lewis, δήλωσε ότι εάν υπάρξει μείωση στα ναύλα αυτών των πλοίων της τάξεως του 20% (όπως συμβαίνει και με την περίπτωση της HMM), αυτό αυτόματα θα σημαίνει απώλειες ύψους 30 εκ. δολαρίων το χρόνο μέχρι τις λήξεις των ναυλοσυμφώνων.

    Ο κ. Lewis τόνισε το γεγονός ότι τα ναύλα στον κλάδο των panamax οδεύουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Για την ακρίβεια, τα ναυλοσύμφωνα των 16 από τα 59 πλοία της ναυτιλιακής του κ. Κούστα αναμένεται να λήξουν μέχρι το 2017. Τα περισσότερα από αυτά είναι πλοία τύπου panamax.

    “Αναμένουμε από την DAC να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να κρατήσει αυτά τα πλοία στο νερό”, είπε ο κ. Lewis σε ένα note προς τους πελάτες.

    Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2016 για τη Danaos παρουσίασαν μια καλύτερη εικόνα από το αναμενόμενο και ανέρχονται στα 44,6 εκ. δολάρια, σε σύγκριση με κέρδη ύψους 38,1 εκ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Την ίδια στιγμή, τα καθαρά έσοδα για τους πρώτους έξι μήνες του έτους διαμορφώθηκαν στα 88,7 εκ. δολάρια, έναντι 68,4 εκ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

    Τα λειτουργικά έσοδα του δευτέρου τριμήνου σημείωσαν μια μικρή πτώση της τάξεως του 3,2% (4,5 εκ. δολάρια) και διαμορφώθηκαν στα 137 εκ. δολάρια, έναντι 141,5 εκ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/anerchomeno-asteri-ke-dikigoros-ellinon-efopliston-allaxe-stegi/65459

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sinechizonte-anakatataxis-ston-omilo-tou-john-fredriksen-stin-golden-ocean-o-thomas-semino/65589



    ΣΧΟΛΙΑ