• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι προσδοκίες για το 2017 και οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    1η συνεδρίαση του 2017 στο Χρηματιστήριο Αθηνών


    Την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και η κάλυψη των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν κλειδιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών και την περαιτέρω πορεία της οικονομίας, εξέφρασαν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς κατά την πανηγυρική έναρξη της 1ης συνεδρίασης του 2017 και την παραδοσιακή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι φορείς της αγοράς, εκπρόσωποι του χρηματιστηριακού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και τα στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Τις ευχές και τις εκτιμήσεις τους για το νέο έτος έδωσαν οι κ.κ:

    ·         Ιάκωβος Γεωργάνας, Πρόεδρος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

    ·         Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

    ·         Χαράλαμπος Γκότσης, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    ·         Γεώργιος Χατζηνικολάου, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

    ·         Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών 

    ·         Σπυρίδων Κυρίτσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών

    ·         Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

    ·        Γιάννης Πολυχρονίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών

    ·        Χαράλαμπος Εγγλέζος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου

    Μαζί με τις ευχές τους όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αισιοδοξία και την ελπίδα τους για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας το επόμενο διάστημα καθώς και τη συμβολή που μπορεί να έχει η Ελληνική κεφαλαιαγορά σε αυτή. Διαπιστώθηκε δε από όλους ότι υπάρχει σύγκλιση ως προς τις λύσεις που μπορούν να προσφέρουν τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης της αγοράς.

    Χρηματιστήριο Αθηνών
    1η συνεδρίαση του 2017 στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ταυτόχρονα επισημάνθηκε από όλους ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης από τους θεσμούς και η κάλυψη των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί για την αγορά το κρίσιμο σημείο μεταστροφής της πορείας της οικονομίας.

    Όλοι οι συμμετέχοντες του οικοσυστήματος τόνισαν ότι ο ρόλος της αγοράς μπορεί να επεκταθεί πέρα από την ώριμη και στη νέα επιχειρηματικότητα αλλά να παίξει και σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και τελικά στην αλλαγή του αναπτυξιακού  προτύπου της οικονομίας.

    Η ικανότητα της αγοράς για άντληση κεφαλαίων έχει αποδειχθεί ιστορικά αλλά και πρόσφατα. Η διαθέσιμη ρευστότητα και το πλήρως ευθυγραμμισμένο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις διεθνείς πρακτικές αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις το Χρηματιστήριο να συμβάλει χρηματοδοτικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι επιτυχείς καλύψεις του 2016, τόσο με έκδοση μετοχών όσο και με εταιρικά ομόλογα, αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω αξιοποίησή τους.



    ΣΧΟΛΙΑ