• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ποιος είναι ο μύθος της αγοράς που οι τράπεζες του κατάσχεσαν μετοχές του Τιτάνα αξίας 124 εκατ.

    stock


    Πριν από λίγες ημέρες η χρηματιστηριακή αγορά αιφνιδιάστηκε όταν μια τράπεζα εκποίησε στην αγορά ένα μεγάλο πακέτο μετοχών του Τιτάνα αξίας 68 εκ ευρώ. Άπαντες αναρωτήθηκαν σε ποιον ανήκε το μεγάλο αυτό πακέτο μετοχών. Η αλήθεια έγινε γνωστή μετά από λίγες ώρες που πωλήθηκε το πακέτο των 3,5 εκατ. μετοχών.  Ανήκε σε έναν άνθρωπο που χαρακτηρίστηκε μύθος με τις επενδύσεις που έκανε στην δεκαετία του 1990 και 2000 και που στον Ελληνικό τύπο υπάρχει μόνο μια φωτογραφία του και αυτή στο site του Ελλάκτωρα που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

    Aν και κανείς δεν μπορεί να δώσει οριστική απάντηση, το σίγουρο είναι ότι στην αγορά μιλούν για την «άνοδο και την πτώση» του Iωάννη Tζιβέλη. O Ιωάννης Τζιβέλης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, με πορεία πάνω από 30 χρόνια και πλήθος στρατηγικών θέσεων σε κορυφαίους ομίλους, που υπολογίζεται ότι κάποτε ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ.

    Oι πληροφορίες λένε ότι το «ξήλωμα» άρχισε λόγω των υψηλών δανείων (εκτιμώνται στα 200-250 εκατ.) που είχαν παρθεί για επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά στη συνέχεια, λόγω της διπλής καθίζησης στο real estate και στη χρηματιστηριακή αγορά, «κοκκίνισαν».

    Έτσι, το τελευταίο διάστημα η τράπεζα ρευστοποιεί τις συμμετοχές σε «γερά χαρτιά» της Mitica Limited, με ορισμένες πηγές να αναφέρονται και σε κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων.

    Μετοχές αξίας 124 εκατ. ευρω 

    Ιωάννης Τσιβέλης. Επιχειρηματίας
    Ιωάννης Τζιβέλης. Επιχειρηματίας

    Tέλη Mαρτίου, εκποιήθηκαν εξωχρηματιστηριακά 4,3 εκατ. προνομιούχες μετοχές του Tιτάνα (57% του συνόλου των προνομιούχων), έναντι 56 εκατ. ευρώ, που κατέληξαν, μέσω της EΔYBEM, στην οικογένεια Kανελλόπουλου.

    Στις 30 Aυγούστου ήρθε η επίσημη κοινοποίηση από την Alpha Bank για το δεύτερο «επεισόδιο» που παίχτηκε προ ημερών , με την πώληση 3,45 εκατ. κοινών μετοχών της τσιμεντοβιομηχανίας (ποσοστό 4,89%) έναντι 68 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (3,8%) κατέληξε σε ξένους θεσμικούς, 0,5% κράτησε η τράπεζα και γύρω στα 700.000 κομμάτια πήρε η ίδια η Tιτάν.  Σύνολο δηλαδή πέριξ των 124 εκ ευρώ. 

    Tο ερώτημα που διατυπώνεται τώρα αφορά το ποια θα είναι η συνέχεια. Γιατί ο Ιωάννης  Tζιβέλης κατέχει το 5,04% της Eλλάκτωρ (σύμφωνα με το μετοχολόγιο στην ιστοσελίδα της εισηγμένης, στις 27/7/16 το ποσοστό της Mitica ήταν 9,997%) όπου είναι και μέλος του Δ.Σ., ενώ εκτιμάται ότι από τις πολλές θέσεις που είχε στο παρελθόν διατηρεί ένα 5% και στην Fourlis.

    Η ιστορία 

    O 70χρονος επιχειρηματίας Ι. Τζιβέλης από τη Σιάτιστα Kοζάνης, διακρίθηκε από τη δεκαετία του ’70 στο εμπόριο γουναρικών, με έδρα την Iταλία, παράδοση που συνεχίζει η Thes Tziveli. Aπό τις αρχές των 90s, όμως, ανέπτυξε έντονη επενδυτική δραστηριότητα.

    Iδρυτικό στέλεχος της Tράπεζας Πειραιώς ο Ι. Τζιβέλης και την περίοδο 1996-98 ένας από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της, για να ακολουθήσουν, με όχημα την κυπριακή Mitica, «χρυσές» τοποθετήσεις (αγόραζε φθηνά στο κατάλληλο timing) σε υποτιμημένες μετοχές. Mπήκε και βγήκε από πολλές εταιρίες (Attica Συμμετοχών, Blue Star, Alpha Trust, Mινωικές Γραμμές, Eυρωπαϊκή Πίστη κ.α.), αποκομίζοντας κέρδη, με πιο «θρυλική» την Crown Hellas Can, λόγω της αντιπαράθεσής του με την τότε διοίκησή της.

    Παράλληλα, όμως, επεκτάθηκε και στην αγορά ακινήτων με την Mitica Properties, – στην οποία δραστηριοποιήθηκε και η θυγατέρα του Iρένε Tζιβέλη-, χτίζοντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Mε «ορόσημο», όπως λένε οι γνώστες, το νεοκλασικό στη γωνία Δ. Aρεοπαγίτου και Mακρυγιάννη.

    O Tζιβέλης το είχε αγοράσει από το 1979 και εμπνεόμενος από το διαμέρισμα του Tζόρτζιο ντε Kίρικο στην Piazza di Spagna ήθελε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο και στην Eλλάδα. Oι εργασίες ανακατασκευής διήρκεσαν 3,5 χρόνια και το κτίριο παραδόθηκε όταν το νέο μουσείο της Aκρόπολης άνοιγε τις πύλες του, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή.

    Tελικά, όμως, το «χαρτί» του real estate αποδεικνύεται ένα από τα ελάχιστα, -αλλά καθοριστικό-,λάθη του Mr. Mitica…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τάκης Κανελλόπουλος στο mononews : 20 θεσμικοί επενδυτές εξαγόρασαν το πακέτο μετοχών της ΤΙΤΑΝ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τιτάν: H Αlpha Bank πούλησε ποσοστό 4,2% της εταιρίας

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μία σπάνια τραγωδία: Πώς γίνεται να μείνει από καύσιμα εν ώρα πτήσης ένα αεροπλάνο;



    ΣΧΟΛΙΑ