• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Στον “πάγο” η πώληση του Ελ. Βενιζέλος

    Αεροδρόμια

    Αεροδρόμιο


    Παγώνει, προς το παρόν τουλάχιστον, η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Υποδομών, κ. Χρίστος Σπίρτζης και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθούν και όλα τα ανοικτά ζητήματα, προκειμένου να προχωρήσει η παράταση της σύμβασης για 20 επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2046 από το 2026 που είναι σήμερα.

    Η αναβολή επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα που αποτελεί και υποχρέωσή μας απέναντι στους δανειστές.

    Οι υπουργοί ζήτησαν όμως από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων διευκρινίσεις σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η θωράκιση της διαδικασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, από τη στιγμή που επιλέγεται η επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης και όχι διαγωνισμός.

    Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου από τον ΔΑΑ που είναι ζήτημα διαχρονικό με δικαστικές προστριβές, πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα βαίνει προς επίλυση με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Στη συνέχεια και, αφού υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, οι σύμβουλοι του Ταμείου θα αποτιμήσουν την 20ετή παράταση προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.

    Σύμφωνα με τις έως σήμερα συζητήσεις, το Δημόσιο, ως μέτοχος πλειοψηφίας θα εισπράξει σε όλη την περίοδο της παραχώρησης πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το τίμημα για το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται επίσης ιδιαίτερα υψηλό και θα προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ. Για να μην επιβαρυνθεί το Δημόσιο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά του ΔΑΑ, τα οποία όμως προορίζονται για την κάλυψη των δανειακών αναγκών. Εφόσον επέλθει συμφωνία, το Δημόσιο θα επιδιώ­ξει, ζητώντας και την έγκριση της ΕΤΕπ να χρηματοδοτηθεί η δαπάνη για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης από τα αποθεματικά του ΔΑΑ.

    Στο αεροδρόμιο συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ με 30%, το Δημόσιο με 25%, οι Καναδοί με 40% και με 5% η οικογένεια Κοπελούζου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα μπλόκα στήνουν οι αγρότες – Τρακτέρ ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Αποστολίδης: Μήνυμα ελπίδας με προϋποθέσεις από τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το νέο δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ: Nα δεχτώ τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ώστε να μην φύγουμε από το ευρώ;



    ΣΧΟΛΙΑ