• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ασφαλιστικές εισφορές: Όλες οι υποχρεώσεις για 1,4 εκατ. μη μισθωτών-Επιστροφή έως την Πέμπτη 98 εκατ. ευρώ από τον e-ΕΦΚΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Από αύριο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 μετά την εκκαθάριση που πραγματοποίησε ο e-ΕΦΚΑ και καταγράφηκε ότι 343.669 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούσαν με βάση το δηλωθέν εισόδημά τους.

    Θα πιστωθούν 98.019.378,32 ευρώ στους λογαριασμούς 101.613 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών ως επιστροφές που προέκυψαν μετά από εκκαθάριση που διενήργησε ο e-ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές έτους 2019.

    Συνολικά, προέκυψαν προς επιστροφή 135.346.225,11 ευρώ σε συνολικά 158.600 ενεργούς  ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Δεδομένου ότι 56.987 εξ αυτών δεν δηλώσαν μέχρι σήμερα ΙΒΑΝ το ποσό των  37.326.847,79 ευρώ που τους αντιστοιχεί, θα επιστραφεί στο τέλος Ιανουάριου ή θα συμψηφιστεί με τις εισφορές των επόμενων μηνών. Προϋπόθεση για την επιστροφή είναι να καταχωρήσουν τον ΙΒΑΝ στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ μέχρι 14 Ιανουαρίου 2021 (www.efka.gov.gr -> ηλεκτρονικές υπηρεσίες->Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας»).

    Προϋπόθεση επιστροφής του πιστωτικού είναι να μην υπάρχει οφειλή από εισφορές το 2020, ή άλλη οφειλή εισφορών στο ΚΕΑΟ, η οποία δεν έχει ρυθμιστεί. Σε περίπτωση που υπάρχει οφειλή, παρακρατείται το πιστωτικό μέχρι την εξόφληση του χρέους και επιστρέφεται τυχόν υπόλοιπο.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: Με την επιστροφή των ποσών στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων ολοκληρώνεται οριστικά ο κύκλος ζωής του συστήματος εισφορών του νόμου 4387/2016 (νόμος ΣΥΡΙΖΑ), που υποχρέωνε τους ασφαλισμένους να καταβάλουν εισφορές βάσει των εισοδήματός τους, μετατρέποντας το ασφαλιστικό σύστημα για 1,5 εκατ. και πλέον ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε ένα δεύτερο φορολογικό.

    Με το Ν 4670/2020, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020, το πολύπλοκο και άδικο σύστημα του Ν 4387/2016 έχει αντικατασταθεί, από 1/1/2020 από ένα απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό και, κυρίως, ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών.

    Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις

     Πέρα όμως από την επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί πρέπει να είναι συνεπείς στις εξής τέσσερις υποχρεώσεις:

    1. Μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για το μήνα Νοέμβριο.
    2. Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 λήγει η προθεσμία καταβολής της δόσης Νοεμβρίου, προκειμένου εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να ενταχθούν εκ νέου στην ευνοϊκή την ρύθμιση των 120 δόσεων.

    Επισημαίνεται ότι για την επανένταξη στη ρύθμιση δεν απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από μέρους του οφειλέτη. Επίσης, με την αναβίωση της ρύθμισης η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης κατά την ημέρα της αναβίωσης. Η νέα ευκαιρία επανένταξης αφορά σε ασφαλισμένους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο την ρύθμισή τους, για παράδειγμα την ρύθμιση των 120 δόσεων. Τώρα έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν στην ρύθμιση, αρκεί να πληρώσουν μια δόση μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

    1. Μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 οι μη μισθωτοί θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να πληρώσουν το 2021. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία τους για το 2021 στην διεύθυνση efka.gov.gr. μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους:

    – Όσο μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία επιλέξουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη που θα προκύψει

    – Όσοι αγνοήσουν να υποβάλλουν δήλωση εισφοράς, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το 2021 και θα ανακτήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν μια μεγαλύτερη κατηγορία, από τις αρχές του 2022.

    Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή σας με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

    1. Μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, περίπου 800.349 που έχουν μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση από τις πέντε δόσεις για την εξόφληση της οφειλής από την εκκαθάριση.

    Ειδικότερα για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο έχει δοθεί παράταση 5 μηνών στην καταβολή των χρεών των μη μισθωτών (επαγγελματιών και αγροτών), όπως αυτά προκύπτουν από την εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2019. Έτσι θα καταβληθούν σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021. Δηλαδή θα εξοφληθούν στο διάστημα Μαρτίου – Ιουλίου 2021.

    Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η.3.2021. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων. Εάν η μηνιαία δόση οφειλής δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, επιβάλλεται ο προβλεπόμενος τόκος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επί του ποσού της μηνιαίας δόσης που καταβάλλεται εκπρόθεσμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Βρούτσης: «Ξεκινάμε το 2021 με αυξήσεις μισθών για 1.985.000 μισθωτούς εργαζόμενους»

    Αυξήσεις από 1,5% έως 10,5% στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, μείωση κόστους για εργοδότες – Παραδείγματα

    Την επόμενη εβδομάδα η επιστροφή εισφορών του 2019 στους μη μισθωτούς



    ΣΧΟΛΙΑ