• First Top Stories

    Προσοχή στα πούρα!!!

    • The Wiseman


    Το φιλέτο της Διον. Αρεοπαγίτου: Την επόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να επαναληφθεί ο πλειστηριασμός του νεοκλασσικού κτιρίου στη συμβολή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη, που είχε αποκτήσει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής του Χρηματιστηρίου Γιάννης Τζιβέλης και η εταιρεία του Mitica Properties. Επισπεύδουσα τράπεζα είναι η Alpha Bank. Ξεχωριστά πωλούνται επτά διαμερίσματα (ισόγειο, πρώτου, δευτέρου και τρίτου ορόφου) με τιμή εκκίνησης τα 5,34 εκατ. ευρώ. Στα 2,5 εκατ. ευρώ άλλα δύο διαμερίσματα (σε δεύτερο και τρίτο όροφο) καθώς και ο τέταρτος και πέμπτος όροφος.

    Ξεχωριστή διαδικασία ακολουθείται για τα καταστήματα του εμβληματικού κτιρίου που είχε ανακαινιστεί από την Mitica Properties, την τεχνική / επενδυτική εταιρεία του Γ. Τζιβέλη στο χώρο των ακινήτων. Η Mitica Properties, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, του 2015, είχε βραχυπρόθεσμα δάνεια 26 εκατ. ευρώ που δεν εξυπηρετεί και ζημιές περί τα δύο εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία κατείχε και άλλα ακίνητα τα οποία, επίσης, οδεύουν προς πλειστηριασμό. Η Alpha Bank ξεμπέρδεψε προ ημερών και με το 10% που κατείχε ο Γ. Τζιβέλης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ το οποίο διέθεσε μέσω book building στους βασικούς μετόχους της τελευταίας (το 6%) και σε θεσμικούς (το 4%).

    Προσοχή στα πούρα!

    Ο ψηλός κύριος που περπατούσε προ ημερών μπροστά από τη ρεσεψιόν του Hilton κρατούσε και με τα δύο χέρια μια ντουζίνα πούρα και προσπαθούσε να μην του πέσουν! Ο κύριος είναι μόνιμος θαμώνας του ξενοδοχείου και για κάποιο διάστημα υπήρξε και πουλέν της Νέας Δημοκρατίας στη “Νέα Οικονομία”. Ολα τελείωσαν όταν χρεοκόπησε η e-Global, η εταιρεία internet cafe που είχε ιδρύσει ο συμπαθής Γιώργος Κατοστάρης. Στην e-Global είχε προλάβει να επενδύσει η Attica Ventures της Attica Bank (με διαχειριστή τον Γιάννη Παπαδόπουλο) ένα αρκετά σημαντικό ποσό.

    Τέτοιες επενδύσεις φαίνεται πως έβαλαν τον Παπαδόπουλο στο στόχαστρο της σημερινής διοίκησης της Attica Bank και στην ουσία αναγκάστηκε να αγοράσει (έναντι 50.000 ευρώ όπως είχε γράψει η στήλη) την Attica Ventures ΑΕΠΕΥ και να φύγει από τον τραπεζικό όμιλο.

    Όμως δεν πτοείται ο Γ. Παπαδόπουλος, που ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες στο χώρο του private equity, έτσι και ο Γ. Κατοστάρης κυκλοφορεί στο Hilton και δίνει συνεντεύξεις ως CEO της GK Venture Management η οποία, όπως λέει, “στηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις”. Περισσότερα δεν γνωρίζουμε καθώς μολονότι ειδικεύεται στη στήριξη του επιχειρείν, η GK Venture Management δεν διαθέτει ιστοσελίδα! ‘

    Η είναι απροσπέλαστη στους αδιάκριτους σχολιογράφους…

    Το EquiFund που περιμένουμε

    Όσο για τον Γ. Παπαδόπουλο φαίνεται πως θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά private equity καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σχήμα του οποίου ηγείται ο Απόστολος Ταμβακάκης και συμμετέχει ο Λουκάς Πηλίτσης (πρώην επικεφαλής του venture capital της Πειραιώς) που διεκδικεί χρηματοδότηση από το EquiFund.

    Το Equifund (Ταμείο Συνεπενδύσεων) θα είναι στην ουσία ο διάδοχος του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας) στη στήριξη της καινοτομίας. Προς το παρόν αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις των funds που θα στηρίξει το Ταμείο Συνεπενδύσεων και ο ορισμός των 12 διοικητών (!) των αντίστοιχων υποταμείων του.

    Μπορεί λεφτά να μην περισσεύουν για τη νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά διοικητές θα έχουμε πολλούς. Το σχήμα Ταμβακάκη – Πηλίτση – Παπαδόπουλου, στο οποίο λέγεται πως συμμετέχει και η Τράπεζα Πειραιώς ζητεί χρηματοδότηση περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 50 εκατ. ζητεί σχήμα υπό τον πρώην επικεφαλής της Forthnet,πρώην υπουργό, πρώην διευθύνων σύμβουλο της Quest, Παντελή Τζωρτζάκη.

    Μετακομίζει το Υποδομών!

    Στο μισοάδειο κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας που στέγασε για λίγες εβδομάδες το Διεθνές Κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων και σήμερα φιλοξενεί το υπουργείο Υγείας πρόκειται να μετακομίσουν και οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών. Το υπουργείο Υγείας, που αξιοποιεί πολύ μικρό τμήμα του κτιρίου, πληρώνει 3,5 εκατ. ευρώ το χρόνο ενοίκιο, ενώ το υπουργείο Υποδομών πληρώνει άλλα 3,3 εκατ. ευρώ ετησίως για 19 κτίρια που στεγάζουν διάφορες υπηρεσίες (εκτός του κεντρικού κτιρίου της οδού Αναστάσεως).

    Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει αποφασίσει να μεταφερθούν οι υπηρεσίες από το κτίριο της Αναστάσεως στην Λεωφόρο Κηφισίας και το πρώτο κτίριο να εγκατασταθούν όσες βρίσκονται σήμερα στα 18 – 19 διάσπαρτα κτίρια. Φαντάζομαι τη χαρά που θα κάνουν στα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Avenue. Εδώ διάφοροι κακεντρεχείς λένε πως αν μεταφερθεί το υπουργείο Παιδείας θα κλείσει το Mall!



    ΣΧΟΛΙΑ