• First Top Stories

    Τουρκία-πραξικόπημα : Οι δυο φωτό που συγκλόνισαν. Τούρκοι πέφτουν στις ερπύστριες του τανκ


    Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης επέστρεψε το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος φερόταν να «ταξίδεψε» από την Γερμανία μέχρι την Τεχεράνη -με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη- ζητώντας άσυλο. Σε διάγγελμά του μέσω… Facetime, ο κ. Ερντογάν «έδειξε» τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον άνθρωπο πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, την ώρα που ο ίδιος φερόταν να είναι εξαφανισμένος ή να βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.

    Σύμφωνα με το Russia Today, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φυγαδευτεί από τους φρουρούς του στο Μπόντρουμ και από εκεί ετοίμασε την «άμυνά» του.

    coup turkey coup-in-turkey--military-completely-taken-over--president-urges-resistanceΜιλώντας μέσω Facetime, o Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό, λέγοντας: «Θα το ξεπεράσουμε αυτό. Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης, θα πληρώσουν υψηλό τίμημα οι υπεύθυνοι», ενώ κατηγόρησε το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

    «Καλώ τον τουρκικό να λαό να συγκεντρωθεί στις δημόσιες πλατείες και τα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη του λαού» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας πως θα επιστρέψει στην τουρκική πρωτεύουσα. «Η αλυσίδα της διοίκησης έχει παραβιαστεί» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι πραγματοποιείται από μειοψηφία του στρατού.

    Κατά πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Ωστόσο, το Reuters εν συνεχεία μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επέστρεφε στην Άγκυρα. Διεθνή πρακτορεία έφεραν τον Ερντογάν να φτάνει μέχρι την Τεχεράνη, ενώ το Rainews έλεγε ότι κατευθυνόταν στη Ρώμη.

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε στη συνέχεια και νέες δηλώσεις του Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίζεται πότε τις πραγματοποίησε, αλλά και πού βρισκόταν όταν τις έκανε. Σε αυτές ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Η αλυσίδα διοίκησης (στρατού) σίγουρα δεν λειτουργεί. Έχει ανασταλεί εντελώς. Έχει παραβιαστεί. Δυστυχώς, μπορούμε να μιλήσουμε για βήματα (απόπειρα) από υφιστάμενους ενάντια στους ανωτέρους».

    Η νύχτα όμως έμελλε να φέρει και νέες εξελίξεις, με τους αρχηγούς του στρατιωτικού πραξικοπήματος να παραδίδονται στις δυνάμεις της αστυνομίας, που έμειναν πιστές στον Τούρκο πρόεδρο, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του στην Τουρκία.



    ΣΧΟΛΙΑ