• First Top Stories

    Τουρκία: Αύξηση 3% στα επιτόκια ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα μετά την «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας

    • NewsRoom


    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μετά το ιστορικό χαμηλό της τουρκικής λίρας.

    Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσεις – από το 13,5% στο 16,5%, μετά από ένα αναπάντεχο μίτινγκ της επιτροπής νομισματικής πολιτικής για να «συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις».

    “Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο τη σταθερότητα των τιμών”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι η σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στο μέτωπο του πληθωρισμού.

    “Είναι ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μehmet Simsek, ο οποίος τόνισε ότι ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας έχει “την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης” στις απαραίτητες ενέργειες για να περιοριστεί η πτώση της λίρας και να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας στις τιμές.

    Η τουρκική λίρα ανέτρεψε τις απώλειές της μετά την κίνηση της τράπεζας. Αυτή την ώρα, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο βρίσκεται στα 4,57 δολάρια (5,34 ευρώ). Το νόμισμα είχε πέσει έως και 5,5%. Ο πληθωρισμός στη χώρα έχει ξεπεράσει το 10%.

    Η λίρα υποχωρεί όλες τις ημέρες του μήνα, εκτός από τρεις, ένα sell off που επιταχύνθηκε από τη στιγμή που ο Ερντογάν δήλωσε ότι σκοπεύει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική, αν κερδίσει τις εκλογές. Οι επενδυτές τιμωρούν επίσης τη χώρα γιατί απέτυχε να πράξει αρκετά για να περιορίσει τον πληθωρισμό, που κινείται σε διψήφια ποσοστά, αλλά και να περιορίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    Η Τουρκία κινείται προς τα όρια μιας πλήρους νομισματικής κρίσης, έγραφε νωρίτερα το Bloomberg, στη σκιά της πτώσης της λίρας, η οποία οδεύει προς τον χειρότερο μήνα της από το 2008. Η μέχρι πρότινος άρνηση της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει, άφηνε ανοικτό δρόμο στους traders να στοιχηματίσουν κατά του νομίσματος.

    Η συνάντηση της επιτροπής ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου, ωστόσο η επείγουσα κατάσταση έφερε την συνάντηση νωρίτερα σήμερα, στις 23 Μαΐου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ωρολογιακή βόμβα η τουρκική οικονομία – ραγδαίο ρυθμό επιδείνωσης προβλέπει ο οίκος S&P

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε βαθιά νομισματική κρίση η Τουρκία – Η «πατριωτική» προσπάθεια του Χρηματιστηρίου να στηρίξει τη λίρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η τουρκική λίρα καταρρέει και οι χρηματιστές επικαλούνται τον… Αλλάχ



    ΣΧΟΛΙΑ