• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η τουρκική λίρα καταρρέει και οι χρηματιστές επικαλούνται τον… Αλλάχ

    • Bloomberg


    Με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να κάθεται στο περιθώριο και να παρατηρεί την τουρκική λίρα να καταρρέει και τον πληθωρισμό να παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης, μία χρηματιστηριακή της γείτονος εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της στον… Θεό.

    «Ο Θεός να βοηθήσει την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο χρηματιστής Alnus Yatirim, στην Κωνσταντινούπολη, στο πρωινό σημείωμα προς τους πελάτες του. «Έχουμε να κάνουμε με μια κεντρική τράπεζα η οποία παρακολουθεί την αγορά την ώρα που θα έπρεπε να την οδηγεί και να την κατευθύνει», ανέφερε ακόμη.

    Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια στιγμή που η Τουρκία ανταγωνίζεται την Αργεντινή, την Αγκόλα και τη Βενεζουέλα για το… χειρότερο νόμισμα του κόσμου φέτος. Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από 16% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας την τέταρτη χειρότερη επίδοση μετά τις τρεις αυτές χώρες. Και ο κατήφορος αυτός θα συνεχιστεί αν δεν υπάρξει παρέμβαση, ανέφερε ο Alnus.

    Με βάση το ρυθμό υποτίμησης της τουρκικής λίρας τις τελευταίες εβδομάδες, το νόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και στις 4,58 λίρες ανά δολάριο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και στις 4,75 λίρες ανά δολάριο την επόμενη εβδομάδα, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, αν δεν ληφθούν μέτρα σε επίπεδο πολιτικής, η ζημιά αναμένεται να κλιμακωθεί, καθώς το καθαρό χρέος σε ξένα νομίσματα των τουρκικών εταιρειών εκτός τραπεζικού κλάδου ανέρχεται σήμερα στα 222 δισ. δολάρια. Και κάθε υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 1% αυξάνει το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας κατά 5 δισ. τουρκικές λίρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καλά τα νέα για τον τουρισμό στην Τουρκία από την πτώση της λίρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μονακό: Τα σχέδια επέκτασης στη Μεσόγειο που θα αλλάξουν την εικόνα του πριγκιπάτου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτή είναι η «χρυσή» επένδυση των 418 εκατ. του «Kilada Hills»: Γκολφ, ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες στην Αργολίδα



    ΣΧΟΛΙΑ