• First Top Stories

    Το καλάθι του Τσίπρα στη ΔΕΘ: Τι θα πει για ΕΝΦΙΑ, εισφορές και συντάξεις

    • NewsRoom
    TSIPRAS


    Γράφουν και σβήνουν στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της αυριανής ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεδιπλώσεις τα σχέδιά του για το επόμενο διάστημα, προχωρώντας -όπως όλα δείχνουν- στην εξαγγελία ενός γενναίου πακέτου παροχών. Η ομιλία γράφεται και ξαναγράφεται, με τους επιτελείς του να προχωρούν σε αλλαγές ακόμη και την τελευταία στιγμή.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα προχωρήσει σε εξαγγελίες που θα αφορούν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τα εργασιακά. Μεγάλο ερώτημα εξακολουθεί να είναι τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις και πώς θα διατυπωθούν οι ανακοινώσεις, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους δανειστές. Πάντως, όλα συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην εφαρμόσει την περικοπή από 1/1/2019.

    Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται η η εξαγγελία για μείωση έως 30%, η οποία θα γίνει σε δύο δόσεις (μία το 2019 και μία το 2020).

    Επίσης, θεωρείται σίγουρη η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, αναμένεται μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%. Ακόμη, οι πληροφορίες θέλουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το 20% στο 15%.

    Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

    Πληροφορίες θέλουν επίσης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ενώ θεωρείται σίγουρη η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

    Οι επαφές του πρωθυπουργού ξεκινούν σήμερα το απόγευμα. Στις 17:15 θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, καθώς φέτος τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ. Στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία θα συμμετέχει και ο Νίκος Παππάς, θα βρεθούν η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και η διερεύνηση των τομέων εκείνων από τους οποίους απορρέει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Στη φετινή 83η ΔΕΘ θα εκπροσωπηθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καμπανάκι» ΣΕΒ ενόψει ΔΕΘ: Η αφαίμαξη της οικονομίας να μη χρησιμοποιηθεί για ανταγωνισμούς παροχολογίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι υποσχόταν στην περσινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός – Τι ισχύει σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ