• First Top Stories

    Στο “εργαστήριο” της ΓΓΕΕ για το πείραμα της προσομοίωσης οι καναλάρχες -Τα όπλα στη φαρέτρα για τις άδειες

    • NewsRoom

    Η μάχη του Ροκρούα από τον Τριακονταετή Πόλεμο (1643), έναν από τους σκληρότερους στην ευρωπαϊκή Ιστορία


    Στα … “θρανία” της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προσέρχονται οι υποψήφιοι στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη η προσομοίωση της δημοπρασίας της επόμενης Τρίτης (30 Αυγούστου). Το αν βέβαια θα γίνει τελικά η περιβόητη δημοπρασία θα κριθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Σήμερα στη ΓΓΕΕ θα γίνει ενημέρωση και παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

    «Φτάνουμε πια στην τελική φάση μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που ξεκίνησε με την ψήφιση του ν. 4339. Ολόκληρος ο σχεδιασμός της έγινε με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ώστε να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και πρόσθεσε με νόημα για τη στάση που προσδοκά να τηρήσουν οι υποψήφιοι καναλάρχες επί της διαδικασίας:

    «Αυτό που περιμένουμε από τους συμμετέχοντες είναι να προσέλθουν καλή τη πίστη και να φροντίσουν ν’ αξιοποιήσουν τον χρόνο της ενημέρωσής τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    ο γ.γ.Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος
    ο γ.γ.Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος

    Καλή τη πίστη, λέει ο κ. Κρέτσος, όμως οι υποψήφιοι μάλλον προσέρχονται με άγριες διαθέσεις και εξηγούμε :

    Αλαφούζος

    Ο Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΙ) που ήδη βρίσκεται σε δεινή θέση μετά την αποφαση δέσμευσης της περιουσίας του, έχει καταθέσει ένσταση επί της αδειοδοτικής διαδικασίας προς τον κ. Κρέτσο και τον αρμόδιο υπουργό κ. Παππά , θέτοντας σειρά ερωτημάτων:

    – Γιατί η ενημέρωση επί της διαδικασίας είναι μόλις 2 ημερών, και μόλις 5 μέρες πριν τον διαγωνισμό;
    – Θα μπορούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών να επικοινωνούν μεταξύ τους, αντίθετα προς τα προβλεπόμενα στην προκήρυξη ;
    – Θα δοθούν οι προδιαγραφές της διεθνούς πιστοποίησης του ηλεκτρονικού συστήματος ;
    – Θα παραστούν πραγματογνώμονες διεθνούς κύρους για την διασφάλιση της ασφάλειας και του αδιάβλητου, λογισμικού, κτιρίου, επικοινωνιών ;
    – Θα δοθούν εγγράφως από σήμερα, από την Επιτροπή, όλες οι τελικές οδηγίες ώστε να μην δημιουργούνται ασάφειες από προφορικές οδηγίες και επεξηγήσεις ;

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος SKAI
    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος SKAI

    Ταυτόχρονα ο ΣΚΑΙ συνεχίζει τον “βομβαρδισμό” με τηλεοπτικά σποτ που καυτηριάζουν τη διαδικασία αλλά και με εξώδικα προς τη Singular, η οποία ανέλαβε το πληροφοριακό σύστημα του διαγωνισμού και τη Eurobank Business Exchanges, η οποία «τρέχει» το λογισμικό.

    Βαρδινογιάννης – Σαββίδης – Καλογρίτσας – Κοντομηνάς

    Την ίδια ώρα μαίνεται ο “πόλεμος” Βαρδινογιάννη με τους νέους διεκδικητές των αδειών Ιβάν Σαββίδη και Χρήστο Καλογρίτσα.

    Υπενθυμίζεται ότι το Star Channel συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της συμμετοχής των εταιρειών Ιωάννης -Βλάδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης της οικογένειας των κατασκευαστών του Χρήστου Καλογρίτσα, και Dimera Media Ltd του Ιβάν Σαββίδη.

    Η πλευρά Βαρδινογιάννη ζητά να αναβληθεί η διαδικασία αδειοδότησης και να τεθούν εκτός διαγωνισμού οι δύο από τους εννέα διεκδικητές των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Ivan-Savvidisxristos kalogritsasΣύμφωνα με το 25 σελίδων έγγραφο που κατατέθηκε από το STAR στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέρεται πως οι δύο συγκεκριμένες υποψηφιότητες παραβιάζουν τους όρους του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, υπάρχει η παραβίαση του όρου που αναφέρει ότι οι υποψήφιες υπό σύσταση ανώνυμες εταιρίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ οι δύο εταιρείες δεν περιορίζονται στον τομέα των media.

    Στην αίτηση που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, ο οποίος έχει χειριστεί τις προσφυγές της ΕΙΤΗΣΕΕ, ζητείται τέλος  η αναστολή του διαγωνισμού.

    Εν τω μεταξύ βοά η αγορά ότι ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος με την πρόσφατη παρουσία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή απέδειξε ότι αποτελεί τον πλέον ισχυρό παίκτη στη διαδικασία.

    Δημήτρης Κοντομηνάς
    Ο Δημήτρης Κοντομηνάς κατά την ακρόασή του στη Βουλή

    Στο χορό με αιχμηρό tweet και ο Καμμένος

    Στο χορό μπήκε και πάλι ο Πάνος Καμμένος με νέα του δήλωση -για την ακρίβεια τουιτάρισμα- κατά του … κουμπάρου του Χρήστου Καλογρίτσα μία μόλις μέρα πριν την προσομοίωση της δημοπρασίας. Ο υπουργός Άμυνας μιλά μάλιστα για “μαύρο” χρήμα που διακινείται από τον κ. Καλογρίτσα σε  διάφορα σαιτ.

    kammenos

    Μένει όμως να αποδειχθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών του διαφορετικά θα πρόκειται για μια ακόμη συκοφαντία, η οποία σημειωτέον αυτή τη φορά στρέφεται και κατά της κυβέρνησης και του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη.

    Σιγή ιχθύος από Κυριακού – Μαρινάκη

    Εκ των υπολοίπων διεκδικητών, σιγή ιχθύος τηρούν Κυριακού και Μαρινάκης (ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει στρέψει και την προσοχή του στη μεταγραφική ενίσχυση του Ολυμπιακού).

    Ευάγγελος Μαρινάκης, ετών 48. Επιχειρηματίας - Εφοπλιστής.

    Ο όμιλος ΑΝΤ1 τηρεί στάση αναμονής με  πρωταρχικό στόχο την αδειοδότηση, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης βλέπει και ως στοίχημα την διαδικασία προκειμένου να είναι σε θέση να απαντήσει στο λυσσαλέο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εδώ και μήνες εναντίον Αλαφούζος και ΣΚΑΙ.

    kyriakoy jr

    Η απόφαση-κλειδί του ΣτΕ

    Και όλα αυτά ενώ όλοι αναμένουν -ο καθένας με τις δικές του προσδοκίες- την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Στις 10 το πρωί της Παρασκευής οι νομικοί παραστάτες επτά τηλεοπτικών σταθμών που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής θα παρουσιαστούν ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ την ίδια μέρα έχουν κληθεί και οι συνήγοροι των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας προκειμένου να εκθέσουν τις θέσεις και τους ισχυρισμούς τους επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Ειδικότερα, με τις αιτήσεις τους, οι επτά ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται ο ένας κατά του άλλου, αλλά και κατά των κ.κ. Παππά και Κρέτσου.

    Νίκος Παππάς
    Νίκος Παππάς. Υπουργός Επικρατείας

    lefteris kretsos tv

    Με τις αιτήσεις τους ζητούν να «παγώσει» η υπ΄ αριθμ. 178/19.7.2016 απόφαση του κ. Κρέτσου, με την οποία εγκρίθηκε το πρακτικό της πενταμελούς Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών με την προεπιλογή των “επτά”.

    Σκοπός των νομικών παραστατών των επτά καναλιών κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ θα είναι να πείσουν τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να τους χορηγήσει τις προσωρινές διαταγές που ζητούν. Σημειώνεται ότι μαζί με τα αιτήματα προσωρινών διαταγών οι καναλάρχες έχουν καταθέσει και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συζήτησής τους, αλλά ούτε να έχει οριστεί και εισηγητής.

    Ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός στη πολυσέλιδη αίτηση που έχει καταθέσει στο ΣτΕ αναζητεί την «Αχίλλειο πτέρνα» του άλλου σταθμού κατά το στάδιο της προεπιλογής και ειδικά για παραβάσεις των όρων της προκήρυξης του επίμαχου διαγωνισμού. Παράλληλα, εκθέτουν την οικονομική, φορολογική, διαχειριστική, κ.λπ. κατάσταση των σταθμών τους.

    Πάντως δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΣτΕ να αποφασίσει αυθημερόν έαν θα χορηγήσει προσωρινή διαταγή ή όχι.

    Πάνος Λαζαράτος: Κίνδυνος γελοιοποίησης…

    Τον κίνδυνο γελοιοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας αλλά και τη χώρας γενικότερα, ανάλογα με το πού θα κάτσει η μπίλια με την απόφαση του ΣτΕ, υπογραμμίζει και ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος. «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά αν το ΣτΕ τελικώς ακυρώσει το διαγωνισμό, ή αν τη “Μεγάλη Τρίτη”, όπως χαρακτηρίζει την ημέρα του διαγωνισμού, κάτι δεν πάει καλά, το διεθνές ρεζίλι θα είναι απερίγραπτο και οι ευθύνες ανυπολόγιστες», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

    Και ο ρόλος του (φουκαριάρικου) MEGA

    Παρ΄όλο που το MEGA έχει τεθεί νοκ άουτ από το διαγωνισμό, η απουσία του δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα δεδομένου ότι το άλλοτε κραταιό κανάλι συνδέεται με 3 μεγάλους παράγοντες, τον ΔΟΛ, τον Πήγασο και την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

    mega channel

    Τα  ετερόκλητα σχέδια τον μετόχων που ουσιαστικά έριξαν το κανάλι στο βυθό της χρεοκοπίας δεν αποκλείεται να καθορίσουν συσχετισμούς στην τελική φάση του διαγωνισμού.

    H διαδικασία της προσημοίωσης

    Όσον αφορά τη διαδικασία μετά την ενημέρωση που θα γίνουν στους συμμετέχοντες, το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής και υποψηφίων με καθορισμένους κλητήρες, ενώ θα απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους τους.

    Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

    Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) θα ξεκινά από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς και να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας, διατηρώντας το δικαίωμα να διεκδικήσουν την επόμενη. Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα βήμα προς βήμα και με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η διαδικασία θα περάσει στη δεύτερή της φάση.

    Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/paremvasi-sklaveniti-meso-mononews-gia-tous-15000-ergazomenous-tis-marinopoulos/69339

    http://www.mononews.gr/dday-ston-polemo-vardinogianni-kata-kalogritsa-savvidi-gia-tis-adies-ti-etimazoun-gia-ti-dimoprasia/68997



    ΣΧΟΛΙΑ