• First Top Stories

    Σκάνδαλο υποκλοπών: Φως στο θρίλερ της «αυτοκτονίας» Τσαλικίδη 13 χρόνια μετά


    Αν μπορούσε να ορίσει κανείς τα σημεία-σταθμούς στην πορεία της χώρας από τις ημέρες δόξας του 2004 στην χρεοκοπία του 2009, ένα από αυτά είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών, ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών, που αποκαλύφθηκε από τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, τους Γιώργο Βουλγαράκη, Θεόδωρο Ρουσόπουλο και Αναστάση Παπαληγούρα, στις 2 Φεβρουαρίου 2006.

    Άμεση σχέση με την υπόθεση αυτή έχει και ο θάνατος του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη, υψηλόβαθμου στελέχους της Vodafone υπεύθυνου για τα δίκτυα το 2005, ο οποίος βρέθηκε από τη μητέρα του απαγχονισμένος έξω από το μπάνιο του σπιτιού του. Χθες, 13 χρόνια μετά τον θάνατο του, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, άσκησε ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, δικαιώνοντας τον τεράστιο αγώνα της οικογένειας Τσαλικίδη, η οποία ποτέ δεν πείστηκε από την εκδοχή της αυτοκτονίας του παιδιού της.

    Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006, με την κοινή συνέντευξή Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

    Πώς γίνονταν οι υποκλοπές, ποιοι παρακολουθούνταν

     

     

     

    Αποκαλύφθηκε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία και μέσω 14-16 καρτοκινητών τηλεφώνων-σκιών παρακολουθούνταν, την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως και το 2005, περίπου 100 τηλέφωνα υψηλόβαθμων προσώπων, τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.

    Τα ονόματα των προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, όπως είχε γίνει γνωστό εκείνη την εποχή, ήταν μεταξύ άλλων οι Καραμανλής Κωνσταντίνος, Μολυβιάτης Πέτρος, Σπηλιωτόπουλος Σπήλιος, Βουλγαράκης Γιώργος, Παπαληγούρας Αναστάσιος, Βαλληνάκης Γιάννης, Δήμας Σταύρος, Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μαραβέλης Δημήτριος, Ιατροπούλου Αικατερίνη, Μεϊντάνη Μαρίνα, Μαρής Γεώργιος, κ.ά.

    Μετά από δικαστική έρευνα δύο ετών που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008. Δύο χρόνια μετά, το 2010 η υπόθεση ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη ης αμερικανικής πρεσβείας.

    Ο Τσαλικίδης, που ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας Vodafone, βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου 2005, μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις Αρχές η ύπαρξη του ύποπτου λογισμικού. Ο θάνατός του αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία, εκδοχή που υποστηρίχτηκε από το πρώτο δικαστικό πόρισμα. Η υπόθεση όμως άνοιξε ξανά το 2010 καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν στενή διασύνδεση του θανάτου με την υπόθεση των υποκλοπών και ενίσχυσαν την εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας.

    Η χθεσινή δικαστική εξέλιξη ανοίγει για άλλη μια φορά τον φάκελο του θανάτου Τσαλικίδη, δίνοντας ακόμη μια ευκαιρία οι νέες έρευνες να ρίξουν φως στην σκοτεινή αυτή υπόθεση, αλλά και να δικαιωθεί και τεράστιος αγώνας της οικογένειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τεράστια ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη: Για δολοφονία κάνει λόγο η Εισαγγελέας Πρωτοδικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βγήκε από το αρχείο η υπόθεση του θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη



    ΣΧΟΛΙΑ