• Πολιτική

    Τεράστια ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη: Για δολοφονία κάνει λόγο η Εισαγγελέας Πρωτοδικών

    Κώστας Τσαλικίδης


    Σε δολοφονία αποδίδει η Δικαιοσύνη τον θάνατο του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, το 2005. Δεκατρία χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών της κυβέρνησης Καραμανλή και το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, άσκησε ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

    Ο 39χρονος Κ. Τσαλικίδης είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005, στο διαμέρισμά του στο Κολωνό. Τον Νοέμβριο του 2017, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης διεξήγαγε εκ νέου έρευνα για τα αίτια θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone.

    Είχαν προηγηθεί μία εισαγγελική και μία κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο, δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδεόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης.

    Η απόφαση της δικαιοσύνης για τρίτη έρευνα από την εισαγγελία Εφετεών ήρθε μετά και τη δικαίωση των συγγενών του εκλιπόντος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Με απόφαση του ΕΔΔΑ, δικαίωσε τους συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

     Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών 2004-05

    Το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών 2004-05 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Αφορούσε τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος σημαντικών δημοσίων προσώπων κατά την περίοδο 2004-05.

    Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006, με κοινή συνέντευξή τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

     Αποκαλύφθηκε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία, παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-05 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες. Μετά από δικαστική έρευνα δύο ετών που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008.

    Δύο χρόνια μετά, το 2010 η υπόθεση ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας.

    Με την υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται και η υπόθεση του θανάτου του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. Ο Τσαλικίδης, που ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας Vodafone, βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου 2005 μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις αρχές η ύπαρξη του ύποπτου λογισμικού. Ο θάνατός του, αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία, εκδοχή που υποστηρίχτηκε από το πρώτο δικαστικό πόρισμα. Η υπόθεση όμως άνοιξε ξανά το 2010 καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν στενή διασύνδεση του θανάτου με την υπόθεση των υποκλοπών και ενίσχυσαν την εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Βγήκε από το αρχείο η υπόθεση του θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη



    ΣΧΟΛΙΑ