• First Top Stories

    Σε κλοιό ληξιπρόθεσμων σπεύδουν να επαναδιαπραγματευτούν για τις 100 δόσεις! Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

    • NewsRoom

    Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, third right, arrives for a round table meeting of eurozone finance ministers at the EU LEX building in Brussels on Tuesday, July 7, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras was heading Tuesday to Brussels for an emergency meeting of eurozone leaders, where he will try to use a resounding referendum victory to eke out concessions from European creditors over a bailout for the crisis-ridden country. (AP Photo/Michel Euler)


    Με τη θηλιά των ληξιπρόθεσμων οφειλών να σφίγγει ολοένα και περισσότερo, αγγίζοντας πια τα 90 δισ. και τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών να δείχνει ότι έχει εξαντληθεί προ πολλού, η κυβέρνηση είναι πια υποχρεωμένη να ξαναβάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς την επανενεργοποίηση της “πολυθρύλητης” ρύθμισης για τις 100 δόσεις.

    Πρόκειται για ένα από τα βασικά αιτήματα φορέων της αγοράς (έμποροι κτλ) ευελπιστώντας  ότι τελικά η ρύθμιση θα επανέλθει σε ισχύ ως το τέλος του 2017, ειδικά για όσους (φορολογούμενους και ασφαλισμένους) την απώλεσαν λόγω των πολύ αυστηρών κριτηρίων που προβλέπει η νομοθεσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός ρύθμισης έχουν βρεθεί οι μισοί από τους οφειλέτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2016.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δεδομένα και για τα άλλα ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), οι οφειλέτες οι οποίοι ήταν ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων (ν. 4321/2015) τον Ιούνιο του 2016 ανήλθαν μόλις στους 56.321. Στο αποκορύφωμα τους (τον Ιούλιο του 2015) οι οφειλέτες που ήταν ενταγμένοι στην ρύθμιση των 100 δόσεων ανέρχονταν σε 113.986. Με άλλα λόγια οι “ρυθμισμένοι” με 100 δόσεις οφειλέτες μειώθηκαν κατά 57.665 ή 50% στο χρονικό διάστημα Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016.

    Το φοβερό είναι ότι ακόμα μεγαλύτερη μείωση υπέστη το σύνολο του ληξιπροθέσμου χρέους το οποίο είχε ρυθμιστεί. Από τα 3,4 δισ. ευρώ το εν λόγω χρέος έπεσε στα 1,4 δισ. ευρώ – μια πτώση δηλ. της τάξης του 58%. Αυτομάτως μειώθηκαν και οι προβλέψεις για εισπράξεις ληξιπροθέσμων εισφορών. Ενδεικτικά τον Ιανουάριο του 2016, ενώ ήταν ενταγμένοι 77.697 οφειλέτες στη ρύθμιση των 100 δόσεων , αναμένονταν εισπράξεις 284 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του 2016. Αντίθετα, τον Ιούνιο του 2016, ενώ οι οφειλέτες είχαν φτάσει πλέον τους 57.665 οι αναμενόμενες εισπράξεις έπεσαν στα 185 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 100 εκατ. ευρώ λιγότερες.

    Την ίδια ώρα, όπως προαναφέρθηκε, σφίγγει και η θηλιά των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς μόνο τον Ιούνιο οι οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο κατέγραψαν νέα αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος σχεδόν στα 90 δισ. ευρώ (89,8 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα όμως, αυξήθηκαν και τα “φέσια” του Δημοσίου προς προμηθευτές και φορολογουμένους, φθάνοντας στα 7,2 δισ. ευρώ από 7 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο. Αποτέλεσμα είναι -όπως αποτυπώνεται και στη σχετική έκθεση της Κομισιόν- ότι οι προμηθευτές του Δημοσίου  (όσοι έχουν απομείνει) απαιτούν  όλο και πιο έντονα “την πληρωμή εκ των προτέρων” στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

    Κι όλα αυτά ενώ εκπνέει το περιθώριο των 9 ημερών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση (μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου)  για την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας  οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του  Ευκλείδη Τσακαλώτου περιμένουν από τα χείλη του μία απτή δέσμευση για τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Με απλά λόγια για να λάβει η κυβέρνηση το 1,7 (επί συνόλου 2,8 δισ, ευρώ) της νέας υποδόσης, τα χρέη του Δημοσίου θα πρέπει να αποπληρωθούν σε ικανοποιητικό ποσοστό (κατά 80% το 1,8 δις ευρώ της δόσης του Ιουνίου  αφορούσε σε οφειλές του κράτους προς ιδιώτες).

    Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογουμένοι

    Εν αναμονή πάντως της “σωτηρίας” των 100 δόσεων φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία για την επανένταξη στη ρύθμιση:

    – Για οφειλέτες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και Κ.Ε.Α.Ο. προβλέπεται επανένταξη σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται απώλεια ρύθμισης, παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του οφειλέτη για τη διατήρησή της και η οποία οφείλεται σε γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των επιβληθέντων προστίμων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

    – Για οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση αποδεδειγμένης πρόθεσης εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς ή δόσης που προκάλεσαν την διακοπή και η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος – οφειλέτης.

    Το αίτημα επανένταξης θα πρέπει να υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης και να συνοδεύεται από δικαιολογητικά – παραστατικά που αποδεικνύουν την εμπρόθεσμη ενέργεια καταβολής και την ανάληψη, ενδεχομένως, της ευθύνης για την μη πραγματοποίησή της από τρίτους (π.χ. Βεβαίωση Τραπεζικού Ιδρύματος, αποδεικτικά κατάθεσης κ.τ.λ.).

    Για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή. Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. – Ελεγκτικών Κέντρων – Τελωνείων, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων εξετάζουν τα γεγονότα και ενεργούν, ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από το φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μην θεωρούνται απωλεσθείσες.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/kiriakos-mitsotakis-choris-stratigiki-choris-politiko-stocho/72184



    ΣΧΟΛΙΑ