• First Top Stories

    Πρέσπες: Θολούρα στο Ποτάμι, αναταραχή και στο ΚΙΝΑΛ

    • Νένα Σώκου


    Τριχοτομημένο θα βρει το Ποτάμι η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών. Στη χθεσινή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, τα στελέχη κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση, αυτή της ψήφου κατά συνείδηση, για να μην διαλυθεί τελείως η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, ο ίδιος και ο Μαυρωτάς θα ψηφίσουν υπέρ, ο Γρ.Ψαριανός και ο Γ.Αμυράς θα ψηφίσουν κατά. Ο Σπύρος Λουκούδης, με την αινιγματική δήλωση που έκανε χθες «δεν καταψηφίζω, δεν έχω αποφασίσει να υπερψηφίσω» μάλλον τοποθετείται μεταξύ «ναι» και αποχής. Με τον τρόπο αυτό το Ποτάμι ελπίζει να διατηρήσει μια στοιχειώδη ενότητα και να μην φύγει κανείς, παρά το θολωμένο μήνυμα που στέλνει στους ψηφοφόρους.

    Μετά τα μηνύματα που έστειλε χθες ο Γρηγόρης Ψαριανός, ότι δεν θα γίνει ο «ρεπατζής» του Ζουράρι και του Παπαχριστόπουλου, υπήρχε ο κίνδυνος να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Όμάδα, που αριθμεί μόλις πέντε βουλευτές.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσερχόμενος στην συνεδρίαση είπε «δεν θα λέμε σε όλα όχι», αλλά συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο».

    Το ΚΙΝΑΛ

    Προβλήματα ανέκυψαν και στο ΚΙΝΑΛ μετά τη δήλωση του Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο πρώην υπουργός μιλώντας στο «Κόκκινο» είπε ότι μετά την αποχώρηση Καμμένου έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για τον διάλογο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε προεκλογική περίοδο. Η δήλωση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Φώφης Γεννηματά και βέλη εναντίον του κ. Κρεμαστινού εξαπέλυσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος γράφοντας στο Twitter: «Η ζημιά που προκαλούν τέτοιες δηλώσεις, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λίγο πριν από τις εκλογές, είναι απίστευτη. Αλλοιώνουν το κεντρικό μήνυμα, αδικούν την προσπάθεια όσων πιστεύουμε στην αυτόνομη πορεία της παράταξης. Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».

    Για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε: «Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής».

    Επίσης, σημείωσε ότι εκτός του ότι δεν μπορεί να ψηφίσει «υπέρ χωρίς να το έχει δει, βασική είναι και η στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ».

    Πάντως, από το ΚΙΝΑΛ τονίζουν ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ωστόσο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να υπάρξει ενιαία θέση.

    Χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη η Φώφη Γεννηματά είπε ότι το θέμα των Σκοπίων «ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, γιατί η συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα». Διευκρίνισε ότι δεν ζητά πειθαρχία, αλλά σεβασμό στην κοινή πορεία από εδώ και πέρα και ξεκαθάρισε πως από όλα τα στελέχη της Κεντροαριστεράς αναμένει στάση ευθύνης για την ενότητα του χώρου.

    «Κανείς δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία κατά της προοδευτικής παράταξης» είπε χαρακτηριστικά. «Ζητώ λοιπόν υπευθυνότητα» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Να είστε σίγουρος ότι η ΚΟ θα ψηφίσει ενιαία. Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όταν φθάνει η κρίσιμη ώρα κανείς δεν πρέπει να πληγώσει την παράταξη, εγώ θα τη διαφυλάξω».

    Και κατέληξε με νόημα: «Υπάρχει το πλαίσιο, η πολιτική ενότητα χτίζεται από τη στάση του καθενός, δεν υπάρχει θέμα πειθαρχίας, αλλά προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες».

    Εν τω μεταξύ, την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, όπου εκεί θα αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του κόμματος και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη ψηφοφορία των Πρεσπών. Αν η απόφαση είναι θετική, θα είναι και καταστροφική για την εικόνα και ίσως την ενότητα του ΚΙΝΑΛ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Εκεχειρία» στο Ποτάμι: Κατά συνείδηση η ψήφος στις Πρέσπες, δεν αποχωρεί κανένας από την ΚΟ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποίηση Γεννηματά: Θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον διαφοροποιηθεί στις Πρέσπες



    ΣΧΟΛΙΑ