• First Top Stories

    Καταστροφή: “Όχι” λένε οι Θεσμοί για τον “μποναμά” του Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους

    ΑΕΠ


    Αρνητικοί είναι οι Θεσμοί για την μονομερή, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις εξαγγελίες για χορήγησης επιδόματος βοήθειας προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με την έκθεση που ετοίμασαν για το ESM.

    Στην προκαταρκτική τους εκτίμηση που υπέβαλαν προς το ESM οι Θεσμοί επισημαίνουν πως η ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση μαζί τους και προσανατολίζονται στο να μην δωθεί το τελικό πράσινο φως που θα οδηγήσει στο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

    Η έκθεση που ετοίμασαν οι Θεσμοί θα δοθεί στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών – μελών που θα αποφασίσουν σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurοgroup κατά πόσο μπορούν να προχωρίσουν στο ξεπάγωμα.

    Ήδη ισχυρές ενστάσεις έχει προβάλει η Γερμανία, ενώ υποστηρικτική έχει υπάρξει η Γαλλία.

    Οπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ταμείου «σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των Θεσμών που υποβλήθηκε στα μέλη του ESM σήμερα τα προταθέντα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στην διαδικασία όσο και στην ουσία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του MoU, ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις».

    «Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το “μαξιλάρι ασφαλείας” σε ότι αφορά το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον».

    Τα κράτη μέλη, όπως μεταδίδει το Reuters θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5 Δεκεμβρίου.

    Πάντως, η ελληνική πλευρά εξέφραζε μεχρι τώρα ιδιαίτερη αισιοδοξία, ότι οι Θεσμοί θα έδιναν το πράσινο φως και ότι «κατά 99% περιμένουμε θετική απάντηση για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλοι μαζί: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ , Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ – Ψήφισαν «ναι» στην τροπολογία για το δώρο στους συνταξιούχους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Τσίπρας: Το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων είναι παραβίαση της συμφωνίας – Ακραίοι κύκλοι θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ε. Τσακαλώτος: «Δεν γνωρίζω για καμία απόφαση για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων» – Φουλ επίθεση κατά του ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ