• First Top Stories

    Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί προεκλογικό κλίμα χωρίς να προκηρύσσει εκλογές

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος


    Κι εκεί που αναζητούμε πληροφορία για τις εκλογές, έρχεται ένα στοιχείο από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάλληλος λέει, ανάμεσα σε άλλα νέα, ότι έλαβε εντολή να φρεσκάρει τους εκλογικούς καταλόγους. Ένα στοιχείο που προσθέτει κάτι στην εκλογολογία. Το διάγγελμα με τα δώρα του πρωθυπουργού συμβάλλει κι αυτό στην υποψία ότι επίκεινται εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας το υπονόησε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του. Εντούτοις στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή διαβεβαίωσε ότι θα είναι καλό παιδί απέναντι στους δανειστές, θα συμβιβαστεί, θα υπακούσει και θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα ως το 2019. Τότε θα κάνει εκλογές, ούτε μια μέρα νωρίτερα και τα δώρα στους συνταξιούχους είναι δώρα του Αη Βασίλη για τις γιορτές.

    Τι καταλαβαίνουμε από όλα αυτά; Ότι η χώρα τους επόμενους μήνες μπαίνει ξανά σε φάση καταστολής. Ποιος θα επενδύσει, ποιος θα κάνει επιχειρηματικά ανοίγματα, ποιος διεκδικήσει κονδύλια ΕΣΠΑ, ποιος θα ανοίξει βιβλία για νέα δραστηριότητα, ποιος θα μεταβιβάσει ακίνητα, ποιος θα προσλάβει υπαλλήλους; Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν μέχρι το καλοκαίρι, τα πάντα από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Το πιο μικρό θα μπορούσε να είναι η αγορά αυτοκινήτου αλλά η εμπειρία είναι εκφοβιστική: τον ένα μήνα δίδονται κίνητρα για προτίμηση ντίζελ κινητήρα, τον άλλο μήνα τα κίνητρα αποσύρονται. Δεν υπάρχει σταθερότητα πουθενά: στην φορολόγηση, στην ασφάλιση, στην επένδυση, στην αποταμίευση.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί προεκλογικό κλίμα χωρίς να προκηρύσσει εκλογές. Δεν ξέρουμε τι είναι το χειρότερο. Να τις κάνει ή να μην τις κάνει. Κι αν δεν τις κάνει γιατί αποσταθεροποιεί με τις παροχές και τα δώρα που συνηθίζονται πριν την κάλπη; Το βέβαιο είναι ότι η αστάθεια δεν κάνει καλό ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό.

    Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γυρίσει την πλάτη στην Αλέξη Τσίπρα, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Οι μισοί φέρονται να μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή που επέλεξαν «πρώτη φορά αριστερά». Δεν θα επιστρέψουν μια ενίσχυση στους συνταξιούχους. Όλοι ξέρουν ότι η ενίσχυση αυτή θα φύγει από την τσέπη με κάποιο άλλο μέτρο_ είτε θα χάσουν κάποιο άλλο επίδομα ή θα πληρώσουν σε αυξημένο φόρο.

    Οι δανειστές δεν φοβούνται τις εκλογές στην Ελλάδα. Έχουν άλλες εκλογές για να ασχοληθούν το 2017, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χαράσσουν πολιτικές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το κάνει θα αντιμετωπιστεί με ένα συγκαταβατικό «άντε στο καλό, αρκετά μας ζαλίσατε 7 χρόνια». Η χώρα έχει βλέμμα απλανές, σαν κι αυτό του πρωθυπουργού τις ώρες που βαριέται…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πανελλήνιες 2017: Η εγκύκλιος με τα εξεταζόμενα μαθήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κωνσταντινούπολη: Στους 44 οι νεκροί – 36 από αυτούς είναι αστυνομικοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι είναι οι «μονομάχοι» της οδού Αμερικής και γιατί η κόντρα δεν είναι προσωπική υπόθεση



    ΣΧΟΛΙΑ