Αλάνθαστο κριτήριο αξιολόγησης μιας κοινωνίας: ο τρόπος με τον οποίο φέρεται στους δασκάλους της. Ως φορέα γνώσης, ως αφοσιωμένο παιδαγωγό, ως σύμβολο πειθαρχίας. Στην Ελλάδα υβρίζουμε, απειλούμε, δέρνουμε τους δασκάλους. Γίνεται συστηματικά στα πανεπιστήμια εδώ και χρόνια. Οι καθηγητές φοβισμένοι σπάνια αντιδρούν.

Από την επίθεση στο Πάντειο δεν μας εκπλήσσει ότι φοιτητής άνοιξε το κεφάλι καθηγητή, χτυπώντας τον με μεταλλικό αντικείμενο. Εκπλήσσει ότι ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος φώναξε την αστυνομία, εκπλήσσει ότι η αστυνομία τελικά μπήκε στο χώρο (35 αστυνομικοί για να συλλάβουν ένα άτομο). Ο δράστης πήρε αναβολή στο αυτόφωρο, η δίκη θα γινόταν σήμερα αν δεν αρρώσταινε ο συνήγορος υπεράσπισης. Αναβολή για τις 3 Απριλίου.

Να θυμηθούμε μερικά περιστατικά από τον χώρο της παρηκμασμένης εκπαίδευσης, από τα πανεπιστήμια όπου κάνουν κουμάντο οι εξτρεμιστές.

Στην Κρήτη φοιτητές του Φυσικού μπήκαν στη συνέλευση των καθηγητών, ζήτησαν μια παράτυπη αλλαγή στην εξεταστική και οι διδάσκοντες είπαν ότι θα τηρήσουν το νόμο. Οι φοιτητές κλείδωσαν τους καθηγητές επί 13 ώρες και αρνήθηκαν να τους δώσουν νερό και πρόσβαση σε τουαλέτα. Αυτό σε όλο τον πλανήτη ονομάζεται βασανιστήριο. Στην Ελλάδα ονομάζεται πανεπιστημιακή κανονικότητα.

Μετά τον εγκλεισμό, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους καθηγητές. «Εμείς δεν καλέσαμε αστυνομία». Κάθισαν εκεί, κλειδωμένοι για μισή μέρα και έπρεπε μετά να διαβεβαιώσουν ότι δέχονται τη μοίρα τους, ότι αποδέχονται και επικροτούν τη βία που τους ασκήθηκε.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας φοιτητές μπήκαν στο γραφείο του πρύτανη και άδειασαν σκουπιδοσακούλες πάνω στα έπιπλα. Ήταν ένα από τα αναρίθμητα επεισόδια βίας σε βάρος της πρυτανείας και της συγκλήτου. Συνελεύσεις διακόπτονται, κτήρια καταλαμβάνονται. Ο πρύτανης δήλωσε τότε στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν κάλεσε την αστυνομία αλλά πήγε στο αστυνομικό τμήμα να κάνει κατάθεση επειδή τον κάλεσαν. Διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε μήνυση σε βάρος των εισβολέων.

Ο κατάλογος με τέτοιου είδους επεισόδια είναι τεράστιος, αριθμεί εκατοντάδες σελίδες. Ποιος τιμωρήθηκε; Κανείς. Οι φοιτητές που απειλούν τους καθηγητές τους, που διακόπτουν συνελεύσεις, που διακόπτουν το μάθημα για να κάνουν ανακοινώσεις απλά δεν τιμωρούνται. Και τι δεν έχει γίνει στα πανεπιστήμια. Χτίζονται οι πόρτες γραφείων ώστε να μην μπαίνουν οι ανεπιθύμητοι καθηγητές, γίνονται λεηλασίες εξοπλισμού, γίνονται καταλήψεις κτηρίων. Στην ΑΣΟΕΕ έχουν κάνει κατάληψη αποθηκών πλανόδιοι έμποροι, αυτοί που πουλάνε προϊόντα μαϊμούδες έξω από τη σχολή. Αυτό θεωρείται νορμάλ.

Η επίθεση στον Συρίγο έγινε με ασήμαντη αφορμή. Ο δράστης έγραφε με σπρέι σε τοίχο ενώ υπάρχει συμφωνία με τους φοιτητές να κολλούν όλοι αφίσες. Ο καθηγητής είπε στον νεαρό ότι είναι κρίμα, επειδή ο τοίχος είναι φρεσκοβαμμένος. Ο νεαρός έριξε χρώμα στα ρούχα του καθηγητή και στη συνέχεια τον χτύπησε στο κεφάλι. Όσο αιμορραγούσε ο καθηγητής, ο δράστης με δυο ακόμα άτομα τον κλωτσούσαν. Οι υπόλοιποι φοιτητές κοιτούσαν. Το επεισόδιο δείχνει περισσότερα από όσα θα θέλαμε για τη διάλυση της χώρας.