• First Top Stories

    Να δουλέψουν όσοι παίρνουν πρόωρες συντάξεις

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα, δημοσιογράφος

    Λώρη Κέζα, δημοσιογράφος


    Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η επιστολή της Έφης Αχτσιόγλου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θυμίζει τη Βουλή των Εφήβων, εκεί όπου το πάθος συναντά την αφέλεια. Η υπουργός Εργασίας δημοσίευσε επιστολή στους Financial Times με αιτιάσεις της Αχτσιόγλου στερούνται λογικής και παραπλανούν. Γράφει η υπουργός: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την επιμονή του ΔΝΤ σε περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων. Ως υπουργός Εργασίας πρέπει να απαντήσω, ελπίζοντας πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα ακούσει. Μεταξύ των ισχυρισμών που έχουν γίνει κατά του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, είναι πως η ηλικία συνταξιοδότησης είναι πολύ χαμηλή και οι συντάξεις πολύ υψηλές, κάτι που ενεργεί ως αντικίνητρο για την εργασία και την επιχειρηματικότητα».

    Αν ήθελε να είναι δίκαιη και σωστή και αποτελεσματική η νέα υπουργός Εργασίας θα διέσωζε τις συντάξεις των υπερηλίκων και θα καταργούσε εντελώς τις συντάξεις νεαρών ατόμων. Θα έπρεπε να ορθώσει το ανάστημα και να διατάξει την ακύρωση συντάξεων ατόμων που δούλεψαν 15 ή 20 χρόνια και βγήκαν νεότατοι στη σύνταξη. Όταν λέμε νεότατοι, εννοούμε ότι βγήκαν στη σύνταξη 40 χρονών και κυκλοφορούν ανάμεσά μας_ θεωρώντας τη σύνταξη κεκτημένο. Υπάλληλοι της Ολυμπιακής, στρατιωτικοί που αποστρατεύτηκαν, τηλεφωνήτριες του ΟΤΕ, τραπεζικοί υπάλληλοι. Εισπράττουν ακόμα σύνταξη οι άγαμες θυγατέρες. Ναι, ζουν ανάμεσά μας τέτοια χυδαία άτομα, που εισπράττουν σύνταξη από την ηλικία των 25 ή των 30 ετών χωρίς να έχουν δουλέψει ποτέ, εισπράττουν σύνταξη επειδή οι μπαμπάδες τους ήταν γιατροί ή στρατιωτικοί. Αυτά ισχύουν ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας και μνημονίων.

    Εναλλακτικά θα μπορούσε η Έφη Αχτσιόγλου να δημοσιεύσει μια επιστολή λέγοντας ότι θα αξιοποιήσει τον πληθυσμό νεότατων συνταξιούχων. Να διαχωρίσει τη θέση της από τους ευνοημένους πελάτες των πολιτικών που ξεκουράζονται σε βάρος εργαζόμενων οι οποίοι έχουν κοπιάσει για κάθε ένσημο και για κάθε ευρώ. Ας πιάσουν όλοι αυτοί οι υγιείς πενηντάρηδες που κάθονται σε βάρος των άλλων ένα πόστο στο δημόσιο. Υπάρχουν δουλειές, υπάρχου κενά, υπάρχουν προβλήματα στις υπηρεσίες. Να πατάνε σφραγίδες, να κολλούν χαρτόσημα ή να παρέχουν επιστημονικές υπηρεσίες όπου μπορούν. Οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα ξεκινούν καριέρες στα 50 με μεγάλη ανασφάλεια. Μπορούν και οι νεότατοι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ να προσφέρουν υπηρεσίες. Όποιος αρνηθεί, ας ζήσει χωρίς τη χαριστική σύνταξη.

    Δεν το έκανε όμως η Αχτσιόγλου. Αναφέρεται σε συνταξιούχους σαν να είναι όλοι ανήμπορα γεροντάκια. Αν ήθελε η υπουργός να κάνει τη διαφορά και να φέρει μια διαφορετική νοοτροπία θα διαχώριζε τις πρόωρες συντάξεις που βασίζονται στα χρόνια που κάποιος εξαγόρασε ή ή είναι εντελώς πλασματικά. Θα διαχώριζε τη θέση της από την αδικία. Για να έχουμε μια εικόνα: το 2013 756.447 άτομα, δηλαδή το 28% των συνταξιούχων,  ήταν κάτω των 65 ετών και έπαιρνε σε συντάξεις 754 εκατ. τον μήνα, Δηλαδή το κράτος πλήρωνε κάτι περισσότερο από 9 δισεκατομμύρια τον χρόνο για συντάξεις σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών. Το βλέπει το πρόβλημα η υπουργός ή παριστάνει ότι δεν το βλέπει;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βασίλης Αποστολόπουλος: Να ξεφύγουμε από τα διαχρονικά κλισέ και να τα αξιοποιήσουμε στην πράξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόσκαιρες βροχές, καταιγίδες και περιορισμένη ορατότητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της διαφθοράς: «Φιγιόν, πήγαινε φυλακή» 



    ΣΧΟΛΙΑ