• First Top Stories

    Το χάος μετά το διάταγμα Τραμπ για τους πρόσφυγες – Διαδηλώσεις στα αεροδρόμια των ΗΠΑ

    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Το χάος επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το περιβόητο διάταγμα για την εισροή προσφύγων στη χώρα, το οποίο τέθηκε αμέσως σε ισχύ και προβλέπει χαρακτηριστικά πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε πρόσφυγες για τις επόμενες 120 μέρες.

    Ως αποτέλεσμα, κόσμος που βρίσκονταν ήδη στα αμερικανικά αεροδρόμια και ετοίμαζαν την εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ, κρατούνται μέχρι να γίνει ξεκάθαρο το τι πρόκειται να γίνει.

    Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν 2 Ιρακινούς να κρατούνται στο διεθνές αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, με το πλήθος γρήγορα να σχηματίζεται απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι. Στη συνέχεια, ο ένας εκ των δύο αφέθηκε ελεύθερος και ενώθηκε με την οικογένειά του που τον περίμενε.

    Ντόναλντ Τραμπ
    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφει το διάταγμα για τους πρόσφυγες

    Μετά το ορυμαγδό αντιδράσεων από όλο τον κόσμο, η ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης Αν Ντόνελι, εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή, με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες .

    Η δικαστίς, που είναι πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

    Τραμπ

    Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

    Εν τω μεταξύ, σε επανέλεγχο θα υποβάλλονται οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου ο Λευκός Οίκος.

    Τραμπ

    Στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

    Την ίδια ώρα διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει σε πολλά αμερικανικά αεροδρόμια, με το πλήθος να ζητά από τον Τραμπ να πάρει πίσω το διάταγμα και να επιτρέψει στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο πρόσφυγες να μπουν στη χώρα.

    Στον αντίποδα, ο Καναδάς δεν θα κάνει διακρίσεις στην υποδοχή προσφύγων και όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, θα τους υποδεχτεί στη χώρα ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές έως τον Μάιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντ. Τραμπ: Στα «σκαριά» το σχέδιο εξόντωσης του ISIS

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ εμπιστευτικό: Νέα απόρρητη έκθεση γεμάτη απαιτήσεις στο φως της δημοσιότητας



    ΣΧΟΛΙΑ