• First Top Stories

    Πάρτι προεκλογικών προσλήψεων στους ΟΤΑ – Στήνουν «Μεγάλο Αδελφό» στο Διαδίκτυο

    • NewsRoom
    xaritsis_ypes χαρίτσης

    Αλέξης Χαρίτσης, υπουργός Εσωτερικών


    Σε… παλαιοκομματικού τύπου μεθόδους καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να αναστρέψει το σε βάρος της κλίμα εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών και προκηρύσσει σωρεία προεκλογικών προσλήψεων σε δήμους και περιφέρειες με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες, Πέμπτη στην Βουλή. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο λύνει τα χέρια των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορισμούς.

    Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το πλαίσιο απονομής ιθαγένειας και περιγράφονται οι όροι απονομής της, όπως π.χ. οι όροι πολιτογράφησης ατόμων άνω των 65 ετών, ατόμων με νοητική υστέρηση κλπ. Το νομοσχέδιο τροποποιεί τον κώδικα ελληνικής ιθαγένειας και μειώνει στα 550 ευρώ το παράβολο απόκτησής της. Επίσης καθορίζει τους όρους παροχής ιθαγένειας σε Ρομά με μακρύ ιστορικό παραμονής στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων ρυθμίζει με λεπτομέρεια τεχνικά ζητήματα διεξαγωγής των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ερωτήματα προκαλεί και η άλλη πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη δημιουργία κρατικού φορέα που θα λειτουργεί υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης, προκειμένου να ελέγχει το Διαδίκτυο για την διακίνηση fake news κατά τις προεκλογικές περιόδους. Η επίμαχη διάταξη δημιουργεί αίσθηση, καθώς έρχεται στο Κοινοβούλιο λίγες ώρες μετά την παραδοχή κυβερνητικών στελεχών πως πραγματοποιούνται προληπτικές συλλήψεις μετά από παρακολούθηση λογαριασμών που διατηρούν οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Όσον αφορά στην σωρεία προσλήψεων, το άρθρο 82 προβλέπει ότι από τους περιορισμούς που ισχύουν για τις προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων εξαιρούνται:

    • Οι διορισμοί και οι προσλήψεις μόνιμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, εφόσον οι προκηρύξεις για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων δημοσιεύτηκαν από το ΑΣΕΠ πριν από την προκήρυξη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών
    • Οι διορισμοί, οι προσλήψεις και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή για την πλήρωση των θέσεων που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη 3Κ/2018
    • Η κάλυψη οργανικών θέσεων των ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του άρ 82 του νόμου 4483/2017
    • Οι προσλήψεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα της υποπαρ. ΙΔ1 της παρ ΙΔ του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013

    Μέχρι σήμερα ο νόμος επέτρεπε προσλήψεις μόνο προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου από ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα αυτών για τις ειδικότητες ναυαγοσωστών, υδρονομέων άρδευσης, χειριστών μηχανημάτων, εργαζόμενους σε πυρασφάλειας, παιδικούς σταθμούς, καθαριότητα, ΚΑΠΗ, αμειβομένων μέσω ΕΣΠΑ, παιδικές κατασκηνώσεις και έκτακτου προσωπικού σε εργασίες δακοκτονίας.

    Σύμφωνα με το άρθρο 89, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των ατόμων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συνάπτουν σύμβαση μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού όπως έχει καθοριστεί σύμφωνα με την οικ. 22421 κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών αυξάνεται κατά 400 άτομα και καθορίζεται σε 1.333 άτομα κατά παρέκκλιση του 2ου εδαφίου της ΠΝΠ 31.12.2011.

    Με το άρθρο 98 δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις ειδικού σκοπού με αντικείμενο τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, μπορούν να συνιστούν ενώσεις δημοτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών επιχειρήσεων με την μορφή αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

    Κυβερνητικό διαδικτυακό «παρατηρητήριο»

    Παράλληλα, το δικό της διαδικτυακό «παρατηρητήριο» δημιουργεί και επίσημα η κυβέρνηση, προκειμένου να ελέγχει τη χρήση του Διαδικτύου στην προεκλογική περίοδο.

    Σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφος β του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται η δημιουργία μιας «Επιτροπή για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου στις Εκλογικές Διαδικασίες», η οποία θα συσταθεί έπειτα από κοινή απόφαση που θα εκδώσουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής και Δικαιοσύνης.

    Το άρθρο προβλέπει τη δημιουργία στο υπουργείο Εσωτερικών ενός Εθνικού Εκλογικού Δικτύου, το οποίο θα λειτουργεί ως ενιαίο κέντρο συντονισμού για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου και των λοιπών ΤΠΕ στις εθνικής εμβέλειας εκλογικές διαδικασίες και τις υποδομές και πληροφοριακά συστήματα των φορέων που είναι αρμόδιοι για την διεξαγωγή τους.

    Το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο θα περιλαμβάνει και τη νέα Επιτροπή Ορθής Χρήσης, η οποία όπως αναφέρεται  «παρακολουθεί τη χρήση του διαδικτύου στις εκλογικές διαδικασίες εθνικής εμβέλειας. Η Επιτροπή θα «εισηγείται προς τους συναρμόδιους Υπουργούς την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της πρόληψης ψευδών ειδήσεων του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και της διαφάνειας στη χρήση του διαδικτύου για την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων».

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «η Επιτροπή συγκροτείται εντός 1 μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών, ως πρόεδρο, υπαλλήλους των αρμόδιων οργανικών μονάδων των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία προσωπικών δεδομένων και ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες σε θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές της».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παίζει τα ρέστα του ο Τσίπρας με πολιτογράφηση Ρομά και μεταναστών και σωρηδόν κατ’ εξαίρεση προσλήψεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τον δικό της «Μεγάλο Αδελφό» δημιουργεί και επίσημα η Κυβέρνηση! Τι θα παρακολουθεί στο Internet



    ΣΧΟΛΙΑ