• First Top Stories

    Ο χρυσός ψηφίζει…Brexit


    Καθώς οι Βρετανοί πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στο κρισιμότερο δημοψήφισμα των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος, υπάρχουν 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα εμπορεύματα, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times.

    Χρυσός

    Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στον επενδυτικό κόσμο ότι ο χρυσός θα επωφεληθεί πάρα πολύ από ένα Brexit. Κάποιοι αναλυτές υπολογίζουν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να αυξηθεί έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες στα 1.400 δολάρια/ουγγιά μετά από μια ψήφο υπέρ της εξόδου. Υπάρχει όμως και περίπτωση ο χρυσός να αντιμετωπίσει προβλήματα στο προσεχές μέλλον. Το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στη σημερινή ψήφο παραμένει μυστήριο αλλά αν κάτι έχουν μάθει οι επενδυτές, έχοντας και την εμπειρία της οικονομικής κρίσης, είναι το πόσο γρήγορα η ρευστότητα στερεύει και χτυπάει τις αγορές.

    Και με τους επενδυτές να έχουν στηριχθεί σε τέτοιο επίπεδο στο χρυσό, οποιαδήποτε εκποίηση θα είναι έντονη, όπως προειδοποιεί ο Tom Kendall, αναλυτής της ICBC Standard Bank. Εάν υπερισχύσει ξεκάθαρα η παραμονή, οι όγκοι μπορεί να δεχτούν πιέσεις αλλά ο χρυσός θα ενισχυθεί από άλλα ασταθή γεγονότα, όπως οι αμερικάνικες εκλογές και η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    Πετρέλαιο

    Επειδή η Μεγάλη Βρετανία συνθέτει μόνο το 1,6% της παγκόσμιας ζήτησης, το αργό δε θα επηρεαστεί και τόσο από ένα Brexit, όπως πιστεύουν αρκετοί traders. Κάποιοι αναλυτές όμως θεωρούν πως η αγορά παραμένει ανησυχητικά αδιάφορη.

    Η αγορά πετρελαίου, ενώ παραδοσιακά διαμορφώνεται μακροπρόθεσμα από τα επίπεδα της προσφοράς και της ζήτησης, μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα από την πορεία των νομισμάτων και τη διάθεση των traders για ρίσκο. Αν συμβεί η έξοδος, το αμερικάνικο δολάριο θα ενισχυθεί κατακόρυφα έναντι των εμπορευμάτων που καταμετρούνται σε δολάρια, τα οποία θα γίνουν εξαιρετικά ακριβά για όσους επενδύουν με άλλο νόμισμα. Μπορεί ακόμα να συμβεί μια στροφή προς την ασφάλεια, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις το πετρέλαιο μπαίνει στην άκρη για χάρη άλλων κεφαλαίων όπως ο χρυσός. Για παράδειγμα, η ελληνική κρίση του 2012 βοήθησε να πέσει η τιμή του πετρελαίου κατά 30%, μολονότι και πάλι ήταν αρκετά υψηλότερη από την τωρινή των 50 δολαρίων/βαρέλι.

    Ο παράγοντας “ζήτηση” βέβαια δε βγαίνει εντελώς από την εξίσωση. Παρότι 64 εκ. Βρετανοί καταναλώνουν μόνο 1,6 εκ. βαρέλια την ημέρα, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση των 500 εκ. κατοίκων καλύπτει το 15% της παγκόσμιας ζήτησης. Έτσι, ένα Brexit, θα προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια πανευρωπαϊκού βεληνεκούς και ίσως επηρεάσει την ανάπτυξη σε μια περιοχή που έτσι κι αλλιώς η ζήτηση για πετρέλαιο ακολουθεί πτωτική πορεία.

    Οι σύμβουλοι της λονδρέζικης Energy Aspects, προβλέπουν ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα ρίξει την τιμή του πετρελαίου σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, πολύ πιο κάτω από τη σημερινή των 50 δολαρίων/βαρέλι.

    Φυσικό αέριο

    Παραμένει ένα από τα λίγα συμβόλαια εμπορευμάτων που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε στερλίνα, το βρετανικό φυσικό αέριο μπορεί να εμφανίσει αυξημένη μεταβλητότητα την Παρασκευή. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της παραμονής, τότε η στερλίνα θα κάνει πραγματικό ράλι έναντι του ευρώ, κάτι που θα επιβαρύνει το συμβόλαιο National Balancing Point (NBP) – η ψηφιακή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης του βρετανικού φυσικού αερίου – μια σημαντική τιμή αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Αν όμως συμβεί το Brexit, το NBP θα εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη και θα επηρεάσει όλες τις αγορές φυσικού αερίου που συνδέονται με τη Μεγάλη Βρετανία, όπως αυτή της Ολλανδίας.

    Κακάο

    Οι traders που επενδύουν σε συμβόλαια κακάο έχουν θορυβηθεί πολύ. Και αυτό επειδή το εν λόγω εμπόρευμα διαπραγματεύεται και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού με τα συμβόλαια του Λονδίνου να διαπραγματεύονται σε στερλίνα και τα αμερικάνικα σε δολάρια. Μια ψήφος υπέρ της εξόδου και μια ραγδαία πτώση της λίρας θα μειώσει τις τιμές των βρετανικών συμβολαίων έναντι των αμερικάνικων και ως εκ τούτου θα ενισχύσει τα τελευταία βραχυπρόθεσμα. Αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις των αμερικάνικων συμβολαίων. Ένα ράλι της στερλίνας όμως θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. “Μια οξεία ολίσθηση της λίρας έναντι του δολαρίου μετά από το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές του κακάο που διαπραγματεύονται στην αγορά ICE”, υποστηρίζουν οι αναλυτές του Citigroup.

    Βιομηχανικά μέταλλα

    Το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και άλλα βιομηχανικά μέταλλα είναι στενά συνδεδεμένα με το αμερικάνικο δολάριο. Έτσι, το Brexit θα επηρεάσει τις τιμές αν το δολάριο ενισχυθεί. Ο χαλκός έχει εμφανίσει τη μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα που είναι το δημοψήφισμα, άρα θεωρητικά, θα χτυπηθεί πάρα πολύ από μια ψήφο υπέρ της εξόδου. Αλλά με τόσα στοιχήματα εναντίον του χαλκού στην αγορά Comex (η αμερικάνικη αγορά μετάλλων), οι τιμές έχουν ήδη επηρεαστεί από το ενδεχόμενο του Brexit.

    “Ο παράγοντας του νομίσματος θα επηρεάσει τα μέταλλα που είναι πιο ευαίσθητα έναντι του δολαρίου”, υποστηρίζουν αναλυτές της Société Générale.

    Με λίγα λόγια

    Συνολικά, το Brexit σίγουρα θα χτυπήσει τις τιμές των εμπορευμάτων μέσω της σύνδεσής τους με το αμερικάνικο δολάριο και του ποσοστού του ρίσκου. “Μια ματιά πίσω σε ανάλογου ρίσκου γεγονότα, δείχνει ότι τα εμπορεύματα εμφανίζουν χαμηλότερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια μεγάλης μακρο/πολιτικής αστάθειας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αυτό ενισχύεται στην προκειμένη περίπτωση από τη στιγμή που το Brexit κουβαλάει επιπρόσθετο ρίσκο για τα εμπορεύματα που παίρνει τη μορφή της ανατίμησης του αμερικάνικου δολαρίου”, εξηγούν οι αναλυτές της Citi.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/lira-tha-katastrafi-ke-o-cameron-tha-paretithi-diavaste-katastrofiko-senario-tis-hsbc/55741

     



    ΣΧΟΛΙΑ